fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur ama içerdiği protein, potasyum ve lifler vücudun dostudur. Yer fıstığı Akdeniz iklimi görülen yerlerde yetişmektedir. Yer fıstığı Akdeniz bölgesi Maraş, Adana, Mersin, Hatay ili ve Osmaniye çevresinde yetişmektedir. Ege denizi bölgesinde Aydın ve Muğla çevrelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde Osmaniye'de fıstık yetiştiriciliği oldukça önemli ve yaygındır. Maraş, Aydın, Osmaniye, Muğla Antalya bölgelerinde ekonomik olarak üretilmektedir. Batı Anadolu, Güney Anadolu ve Marmara bölgelerinde de ağırlık kazanmış küçük işletmeler olarak yapılmaktadır.

Fıstığın 32 çeşidi vardır bunların bir kısmı çok yıllık olup bir kısmı ise tek yıllıktır. Fıstığın görünüşü her bölgede aynıdır fakat bölgelere göre fıstık çekirdekleri farklıdır bazı bölgede tohumlar iri bazı bölgelerde ise ufaktır.

Fıstık değerli bir bitkidir tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat ve madensel maddeler bulunmaktadır. Fıstık çerez olarak kullanılsa da başta yağ sanayi ve çerez olmak üzere sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde kullanılan değerli bir bitkidir.

Fıstığın besin değerleri:

Karbonhidrat

Diyette Fıstık Ezmesi

Besin değeri 16.13 g (yüzdesi 29%).

Protein. 25.80 g (yüzdesi 46%).

Enerji. 567 Kcal (yüzdesi 29%).

Diyet lif. 8.5 (yüzdesi 22%).

Yağ. 49.24 g (yüzdesi 165%).

Fıstık içinde bulunan zengin vitaminlerle sağlık açısında çok faydalı olup 100 gr fıstık ortalama 567 kalori, bakır, kalsiyum, demir, A, E, C Vitaminleri açısında da çok zengindir. Magnezyum ve potasyum açısında oldukça zengin olan bu besin antioksidan özelliğine de sahiptir. İçinde bulunan lif oranı sindirim sistemine büyük katkıda bulunur. Güçlü bir enerji deposudur.

Fıstığın faydaları: Fıstık ezmesi kalp için faydası olan doymamış yağ içerir ve fıstık yağı fiziksel gelişimine de büyük fayda sağlamaktadır. 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi 5 tane zeytin, fındık, ceviz, badem yenen bir öğün yerine tüketilir. Fıstık kilo vermeyi de kolaylaştırır. Özellikle obezite sorunu yaşayan bayanlar kahvaltılarda bir miktar fıstık ezmesi yiyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Sporcuların kas geliştirmek amacıyla fıstık ezmesi tükettiği de bilinir.

Diyet fıstık ezmesi tarifi: Ayıklanmış 250 gr yer fıstığı mikserden geçirilir üzerine 1 yemek kaşığı bal ilave edilir ve macun kıvamına gelene kadar karıştırılır cam bir kavanoza konup ağzı kapalı olarak muhafaza edilir.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:04:04

Diyette Fıstık Ezmesi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Diyette Fıstık Ezmesi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018