Kaju Fıstığı Ağacı

Kaju, sakızgiller ağacı ailesinden olup, tropikal iklim bitkisidir. İlk önceleri Brezilya'da yetiştirilmiş Portekizlilerce dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun yetiştirildiği yer Ekvator ve çevresidir. 6. yüzyıl civarlarında Portekizliler Brezilya'yı işgal ettiklerinde kaju ağacını da bulmuşlardır. Portekizli denizciler kaju bitkisinin tohumlarını Brezilya'dan Batı Afrika bölgesine taşıyıp, o topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada yetiştirmelerine öncülük etmişlerdir.

Kaju ağacının yetişmesi için yağışlı ve nemli ekvator iklimi gereklidir. İkliminden ötürü kaju ağacı Batı Afrika kıyı kesimleri boyunca uyum sağlayıp, büyümeye başlamıştır. Kaju bitkisi Brezilya ve Afrika dışında ise Hindistan da yetiştirilip, üretilmektedir. Brezilya kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi, Afrika ise kaju üretimi ve ihracatında üçüncü sırayı almaktadır. Kaju ağacının meyvesi erken çürüdüğünden çok ekonomik bir kaliteye sahip değildir. Kaju fıstığını diğer fıstık türlerinden çok daha pahalı olmasının sebeplerinden biri de her iklime uyum sağlayamayışı ve her yetişen kaju meyvesinden sadece bir adet kaju fıstığı elde edilmektedir. Elde edilen kaju meyvesinin üzerindeki kabuk sökülüp, çekirdekleri ayrıldıktan sonra kavrularak yenilmektedir. Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya'da Parnamirim şehrinde bulunmaktadır.

Cashew Kaju Fıstık Ağacı

İngilizce de ise Cashew olarak adlandırılan kaju fıstığı, Uzakdoğu Asya temelli bir fıstık çeşididir.

Yer fıstığından ayrılan yönü ise yerde değil, ağaç üzerinde yetişiyor olmasıdır. Kaju ağacının olgunlaşmamış görüntüsü, kırmızı bir elmaya benzemektedir. Kaju ağacı sanki elma gibi sapından dala tutunması yerine tam tersine yani çiçekli olan kısmından dala tutunmayı tercih etmiş gibidir ve sap olması gereken yerde adından da anlaşılacağı gibi ‘j’ harfine hatta daha çok bir böbreğe benzeyen biçimiyle meyvenin çekirdeği bulunmaktadır. Bu çekirdek ise yemeye doyamadığımız asıl kısmı olan fıstık kısmını oluşturur. Sonra ise fıstık meyveden ayrılmak suretiyle toplanır. Kaju ağacının yetiştirilme işi tohumun ekimiyle başlar. Gece sıcaklığının 20, gündüz sıcaklığının 30 derece olduğu mevsimlerde ekiminin yapılması daha uygun olacaktır. Kaju ağacı kuraklığa dayanır ancak soğuk havaya dayanmakta zorluk çeker. Kaju ağacı, çoğunlukla 5 yaşında meyve vermeye başlamaktadır. Bakımlı kültür alanlarında 2 yaşında meyve vermeye başladığı da bilinmektedir. 20-30 yıllık ömürleri olan kaju ağacı yaklaşık olarak 15 kilogram meyve vermektedirler. Orta Amerika'nın yerli halkı yüzyıllar öncesinde bu ağacın meyvesini ateş düşürmekte, mide güçlendirmekte ve ağız kokularını gidermekte kullanmışlardır. Kaju ağacının badem kurutulup kabuğu çıkarıldıktan hemen sonra çerez olarak tüketilmeye başlanmıştır. Kaju ağacının meyvesi bilinen çerezlerden çok kuru bademe benzemektedir. Özellikle Güney Hindistan’da et ve sebze ile yapılan yemeklerde kullanılmaktadır. Ayrıca kaju bademi ve elmasından meyve suyu, reçel ya da marmelat elde edilmektedir. Kaju ağacının yapraklarında tanenler ve flavonoitler, kabuklarında reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademinde ise farklı asitler bulunmaktadır. Bu bitki iyi bir tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanı sıra şeker rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Bu ağacın kabuğundan oluşturulan 5-10 gram toz yarım litre suda eritilip, günde iki defa 20 ml içilmektedir. Halk hekimliğinde bu meyvenin kabuğunda elde edilen lapamsı sıvı diş çürüklerinde, nasırlarda ve siğillerde kullanılan faydalı bir bitkidir. Kaju ağacı kabuğunun kaynatılması ile elde edilen suyun kadın rahatsızlıklarında ve yara iyileştirmede kullanıldığı bilinmektedir. Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitlerin bulunduğu kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahribat görmüş ciltlerde canlandırıcı tesir göstermektedir.

Kaju Fıstığı Ağacı Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaju Fıstığı Ağacı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Çay saatlerimizin vazgeçilmez kuru yemişlerinden bir tanesidir. Türkiye üretiminin hemen hemen ...
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Ağacı, Anayurdu Orta doğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, Irak, İran, Suriye ile tohumlarının sonraki zamanlarda götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika’da dahi yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği ...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Antep Fıstığı Fidanı
Antep fıstığı, sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu olan bu meyve, bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak bilinir. Antep fıstığı denilmesinin sebebi ilk işletmesi Türkiye’ nin Gaziantep ilçesinde başlanmasıdır. Antep fıstığı ağacında yet...
Çam Fıstığı Ağacı
Çam Fıstığı Ağacı, Fıstık çamı (Pinus Pinea); Akdeniz, Ege bölgelerinin tamamında ve Marmara'nın güneyinde yetişmektedir. Ortalama 150 yıl kadar ömrü olan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaç türüdür. Görünümü gençken top biçiminde tepesi i...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Kabuklu Fıstık Nasıl Kavrulur
Kabuklu Fıstık Nasıl Kavrulur, Fıstık Türkiye de marmara ve ege bölgesinde yetişen, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaz ayların da sarı renkte çiçekler açar. Çiçeği solduktan sonra toprak alına girer ve yer fıstığı oluşur. Yer fıstığı birçok yerde kull...
Çam Fıstığı Yetiştiriciliği
Çam Fıstığı Yetiştiriciliği, Çam fıstığı ağacı Akdeniz ikliminde ve Kuzey Anadolu da yetiştirilir. Batı Anadolu da daha fazla yetiştirilir. Ülkemizin Batı Anadolu da Muğla Aydın, Bergama ilçesine bağlı Kozak ve Ayvalıkta orman şeklinde büyükçe al...
Tuzlu Fıstık Kaç Kalori
Tuzlu Fıstık Kaç Kalori, özellikle yağ oranı bakımından oldukça yüksek bir kalori oranına sahip olan fıstık büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilen bir kuru yemiş gıdasıdır. Ayrıca yüksek proteine sahip olmasından dolayı fazla tüketimde kiş...
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ olarak tüketile bilmekte...
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri var, hem de sağlığımıza oldukça faydalıdır. Özellikle mevsiminde taze antep fıstığını tercih e...
Antep Fıstığı Çeşitleri
Antep fıstığı çeşitleri, Yurdumuzda her ürünün yetiştirilmesi ve üretimi yapılması için uygun iklime ve toprağa sahip olan çok zengin bur ülkedir. Çoğu ürünün üretim oranlarına bakıldığında dünyada ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir Bu ürünlerden...

Siirt Fıstığı

Siirt Fıstığı, olgun taneleriyle Antep fıstığından çok farklı olan Siirt Fıstığı kalorisi değeri bakımından yeri apayrıdır. Günlük kavrulmuş Siirt fıstığı yenilmesi halinde kötü kolesterol LDL %12 oranında düştüğü bilimsel olarak kanıtl...

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on metreye kadar yüksekliği olan ağaçtır. Bu ağacın tepesi basık ve yuvarlaktır. Besin de...

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Taze Antep Fıstığı dalından sirkelendikten sonra meyvenin kırmızımsı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmalıdır. Bu işlem ülkemizde kurutulma ve depolamanın ardından işleme ve pazarlama öncesi yapı...

Fıstık Ağacı

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıs...

Fıstık Ezmesi Protein

fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikl...

Antep Fıstığı Kaç Kalori

Antep Fıstığı Kaç Kalori, pek çok kişi tarafından özellikle sevilerek tüketilen Antep fıstığı kalori bakımından oldukça yüksek olan bir kuruyemiş çeşididir. Antep fıstığı Gaziantep'de yetişmektedir fakat güney doğunun her ilinde kolaylıkla yet...

Fıstık Nasıl Kavrulur

Fıstık Nasıl Kavrulur, Fıstık; Türkçede botanik bakımdan birbirleriyle ilgisi olmayan, meyveleride çerez olarak yenen bitkilere verilen genel bir addır. Fıstık adının kullanıldığı bitkiler aşa...

Yer Fıstığı Besin Değerleri

Yer Fıstığı Besin Değerleri, Yer fıstığı, besin değerleri yüksek olan ve toprak altında yetişen bu sayede ise toprak minerallerini de iyi şekilde içerisinde barındıran bir yemiş türüdür. İçerdiği yoğun E ve B vitaminleri, sodyum, potasyum, ma...

Yer Fıstığı

Yer Fıstığı, Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen bir çerez çeşididir. Özellikle Adana, Hatay, Osmaniye ve İçel de çok yetişir. Yer fıstığı baklagiller familyasındandır, be neden ile diğer baklagiller gibi bahar aylarında ekilmeye başlar...

Hamilelikte Yer Fıstığı

Hamilelikte Yer Fıstığı; Bu mevzudaki resmi öneriler sürekli farklılaşıyor, ancak, son zamanlarda hem UK Food Standards Agency, hem de American Academy of Pediatrics (bundan önce her ikisinin de çocuğun yakın ailesinde alerji yada astım geç...

Antep Fıstığı Zararları

Antep fıstığının zararları: Birçok hastalığa faydalı olan antep fıstığının aynı zaman da zararları da vardır. Antep fıstığı kurutulduğu zaman uzun zaman saklanabilir. Antep fıstığı içerisinde A, C, E gibi vitamin bakımında oldukça zen...

Antep Fıstığı Ezmesi

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğ...

Osmaniye Yer Fıstığı

Osmaniye Yer Fıstığı, Ülkemizde tarımı yapılan ve yüksek gelir sağlayan ürünlerin başında gelen yer fıstığı en çok çukurova bölgesinde Adana ilinde ve ikinci olarak da Osmaniye de üretilmektedir. Ülkemiz de üreticiliğinin ne zaman yapılmaya ba...

Kabuklu Yer Fıstığı

Kabuklu yer fıstığı, günümüzde başta gelen kabuklu yer fıstığı üreticileri Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegal'dir. Akdeniz bölgesine uygun bir bitkidir. Adana, Mersin, Hatay, Maraş ve çevresi illerde yetişir. Akdeniz iklimine benzediği iç...

Çam Fıstığı Tohumu

Çam Fıstığı Tohumu; Ekilişi, tohumu 2 gün 21 dercelik olan suda bekletilir. Torf toprağı kullanılır veya toprağın yumuşak olmasına dikkat edilir. Çok hafif bir çatlatma işlemi yapılabilir ancak ıslatmak yeterli olur. Küçük plastik olan su b...

Yer Fıstığı Protein

Yer Fıstığı Protein ;Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, % 25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vitaminler ve madensel maddeler içermekte olan, özellikle yağ sanayisinde ve çe...

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği, Yer fıstığı, baklagiller familyasındandır. Tohumları %45 - 60 oranında yağ, %20 - 30 oranında protein ve vitaminler içeren çerez çeşididir. Latincesi Arachis hypogaea'dır...

Yer Fıstığı Yağı

Yer fıstığı yağı, açık sarı berrak bir görüntüye sahiptir. Tadı ve kokusu bakımdan kendine öz bir bir yağdır. Yer fıstığı yağı pamuk yağı ile değerlendirildiğinde fosfolipid ve yağ dışı değerleri oldukça az olduğunda rafine edilmesi oldukça ko...

Antep Fıstığı Yetiştiriciliği

Antep fıstığı yetiştiriciliği, Antep fıstığının ana yurdu orta doğudur. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Hindistan ve Meksika da da yetişir. Ülkemizde en yaygın olarak yetiştirilen yerlerin başında Gaziantep gelir. Bunun dışında Şanlıurfa...

Toz Antep Fıstığı

Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını,...

 

Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Fidanı
Çam Fıstığı Ağacı
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Kabuklu Fıstık Nasıl Kavrulur
Çam Fıstığı Yetiştiriciliği
Tuzlu Fıstık Kaç Kalori
Soslu Fıstık
Taze Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Çeşitleri
Siirt Fıstığı
Antep Fıstığı Aşısı
Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Fıstık Nasıl Kavrulur
Yer Fıstığı Besin Değerleri
Yer Fıstığı
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Zararları
Antep Fıstığı Ezmesi
Osmaniye Yer Fıstığı
Kabuklu Yer Fıstığı
Çam Fıstığı Tohumu
Yer Fıstığı Protein
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Yağı
Popüler İçerik
Siirt Fıstığı
Siirt Fıstığı, olgun taneleriyle Antep fıstığından çok farklı olan Siirt Fıstığı kalorisi değeri bakımından yeri apayrıdır. Günlük kavrulmuş Siirt f...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Taze Antep Fıstığı dalından sirkelendikten sonra meyvenin kırmızımsı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmalıd...
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir...
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırma...
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Kaç Kalori, pek çok kişi tarafından özellikle sevilerek tüketilen Antep fıstığı kalori bakımından oldukça yüksek olan bir kuruyemiş çeşi...
Fıstık Nasıl Kavrulur
Fıstık Nasıl Kavrulur, Fıstık; Türkçede botanik bakımdan birbirleriyle ilgisi olmayan, meyveleride çerez olarak yenen bitkilere verilen genel bir addı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Fidanı
Çam Fıstığı Ağacı
Bakım Hakkında
Nasıl Ekilir
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Fıstık Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Bakım Hakkında
Nasıl Ekilir
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Fıstık Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Haziran - 2018