Şam Fıstığı Türleri ve Özellikleri
19 Temmuz 2024

Şam Fıstığı Türleri ve Özellikleri

Şam Fıstığı

Şam fıstığı, uzun yıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan besleyici bir gıdadır. Kurutulmuş bir yemiş olması sayesinde, yılın her mevsiminde tüketilebilmekte ve sağlık açısından faydalarından yararlanılabilmektedir. İçeriğinde A, C, E vitaminleri, magnezyum, demir, kalsiyum, bakır gibi çeşitli mineraller bulunmaktadır. Bu zengin içeriği sayesinde sağlık alanında geniş bir yelpazede kullanılabilmektedir. Kansızlık, diyabet, cilt sağlığı, saç sağlığı gibi birçok konuda faydalıdır.

Şam Fıstığının Faydaları

  • Kan şekerini düşürücü etkisi olan Şam fıstığı, diyabet hastaları için faydalı bir yemiştir. Kan şekerini kontrol altında tutmak için düzenli tüketilebilir.
  • Şam fıstığı, kansızlığa karşı iyi gelir. İçeriğinde bulunan demir minerali, demir eksikliği kaynaklı oluşan kansızlığa karşı etkilidir. Özellikle çocuklar ve kadınlar için anemiye karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Şam fıstığı aşırı tüketilmediği takdirde kilo alımına yol açmaz. Aksine kilo vermeyi kolaylaştırır. İçeriğinde yer alan yağ, vücutta kilo olarak değil, enerjiye dönüşür.
  • Şam fıstığı, başta mide kanseri olmak üzere vücudu birçok kanser türüne karşı korur. Bu etkisi, antioksidan özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
  • Kötü kolesterolü düşürücü, iyi kolesterolü artırıcı etkisi bulunan Şam fıstığı, kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizi ve inme riskini azaltıcı etkisi vardır.
  • Yorgunluğa ve halsizliğe karşı iyi gelir.
  • Saç sağlığı için faydalıdır. Saç dökülmesini ve kırılmasını önleyici etkiye sahiptir. İçeriği sayesinde saçların daha parlak, güçlü ve bakımlı olmasını sağlar.
  • İçeriğinde yer alan protein, hücre sağlığını koruyucu etki yaratır.
  • E vitamini içeriği nedeniyle güneşin zararlı etkilerinden korunmayı kolaylaştırır.
  • Başta sedef hastalığı olmak üzere birçok cilt hastalığına karşı faydalıdır.
  • Çocuklarda bedensel gelişime katkıda bulunur.
  • Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Böbrek ağrılarını hafifletir.
  • Zihin ve beden yorgunluğuna karşı faydalıdır.
  • Öksürüğü hafifletici etkisi bulunur.
  • Böbrek ve mesanede meydana gelen kumların dökülmesine yardımcı olur.
  • Cinsel isteği artırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Akciğer iltihabına karşı iyi gelir.
  • Posa oranı pirinç ve patatesten daha yüksektir.
  • Gebeliğin sağlanabilmesi için tüketilebilir.
  • Depresyona karşı faydalıdır. Depresyona yol açan etkenleri ortadan kaldırır.
  • Vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
  • Sindirim sistemi sağlığını korur.

Şam Fıstığı Ne Kadar Tüketilmelidir?

Günlük yağ ihtiyacını karşılamak amacıyla gün içinde 10 adet Şam fıstığı tüketilebilir. Protein, vitamin, B1 ve fosfor ihtiyacını karşılayabilmek için ise 100 gram tüketmek yeterli olacaktır.

Şam Fıstığının Zararları Nelerdir?

  • Şam fıstığının sağlık için bilindik herhangi bir zararı yoktur. Ancak aşırı ve bilinçsiz tüketim nedeniyle bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler;
  • Kolesterol için faydalı olsa da aşırı tüketimlerde risk yaratabilir. Bu nedenle doktora danışarak tüketilmelidir.
  • Yağlı bir içeriği olan Şam fıstığı, aşırı tüketimlerde kilo alımına yol açabilir.
  • Gebelik dönemi için bir zararı olmasa da aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Alerjik reaksiyonlara açık olan cilde sahip kişilerde alerjiye neden olabilir.

100 Gram Şam Fıstığının Besin Değerleri

  • 28.28 gram karbonhidrat
  • 21.05 gram protein
  • 45.82 gram yağ
  • 10.3 gram lif
  • 0 kolesterol
  • 6 mg sodyum
  • 1007 mg potasyum
  • 107 mg kalsiyum
  • 266 IU A vitamini
  • 3 mg C vitamini
  • 4.03 mg demir

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alvina

19 Temmuz 2024 Cuma

ޞam fıstığının kansızlığa karşı etkili olduğunu ve özellikle çocuklar ile kadınlar için anemiye karşı koruyucu etkisi bulunduğunu duydum. Gerçekten bu kadar faydalı mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Alvina hanım, ޞam fıstığının demir açısından zengin bir besin olduğu doğrudur ve bu nedenle kansızlığa karşı faydalı olabileceği söylenir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli bir mineraldir ve demir eksikliği anemiye yol açabilir. Özellikle demir ihtiyacı daha yüksek olan çocuklar ve kadınlar için ޞam fıstığı, diyetlerine eklenebilecek iyi bir seçenek olabilir. Ancak, her besin gibi ޞam fıstığının da dengeli tüketilmesi önemlidir. Diğer demir kaynağı besinlerle birlikte çeşitli bir diyet uygulamak en iyisidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Fıstık Nasıl Kavrulur?

Fıstık Nasıl Kavrulur?

Güncel

1 Avuç Fıstık Kaç Kalori?

1 Avuç Fıstık Kaç Kalori?