fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Yaş Antep Fıstığı

Yaş Antep Fıstığı, meyvenin olgunlaşmaya yakın toplanma sürecidir. Meyveyi daha sonra kurutma aşaması vardır. Antep fıstığı hasat edilir ve daha sonra kavlatma işemi vardır.

Yaş Antep Fıstığının Kurutulma Safhası, Kavlatma;

Meyvede kırmızı kabuğunun sert kabuktan ayırma işlemidir. İşlem ülkemizde genellikle kurutulma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır. ABD ve İran'da kavlatma meyve hasadı yapıldığında yaş iken başlanır. Ülkemizde ise bazı küçük esnaf üreticilerde, işletmelerde taze kavlatma işlemi yapılmaktadır. Antep fıstıklarının kurutulması ve depolanması ileminde daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Merkezi Gaziantep'te bulunan güney Doğu Tarım Satış Kooperatifleri topluluğu 1993 yılından beri Gaziantep Üniversitesinde, Makina mühendisliği Fakültesi tarafından işletilen kavlatma tesisini kullanmaktadır. Bu teknik meyve su ile çokaz bir zaman, sadece yıkama işlemi sırasında temas etmektedir. Su fıstığın içine işlemediği için, tüm Antep fıstığı işletmelerinin devlip adabını bırakıp bu sisteme dönülmesi ürün kalitesi yönünden çok büyük faydalar sağlayacaktır. 

Kırmızı kabuklu Antep fıstığının işlenmesi beş basamakta oluşmaktadır:

1- Kırmızı kabuğun su veya buharla hafifletilmesi.
2- Yumuşayan kabuğun devliplerde veya fiberglas merdanelerde parçalanıp ezilmesi.
3- Ezilen kabukların eleklerde ayrımı.<
Yaş Antep Fıstığı

4- Meyvelerin yıkanarak arınması.
5- Meyvelerin hızla sıcak hava ile yoğunlaştırılması.

Kuru kırmızı kabuğun yumuşayıp kendini gevşetmesi;

Su yada buharla sağlanır. Bu ıslatma süreci mümkün olduğu kadar az bir sürede yapılması gerekir. Kullanılan su temiz, içilecek özellikte olması gerekmektedir. Isıtma havuzları genellikle betondan yapılmalıdır. İşleme kolaylığı yönünden havuzlar çok fazla derin yapılmamalıdır. Havuz yüksekliği 1 veya 1,5 m, kapasiteleri 2 yada 5 tonaj arasında belirlenmelidir. Isıtma süreci 3-5 saat kadarda sürebilir. Buharlı ıslatma daha kısa süreli olmakta, su iç meyveye ulaşmamalı, sadece kırmızı kabuğu ıslatmaktadır. Bu durumda Antep fıstığı kalite değeri artmaktadır. Islanan  fıstıklar dış kabuklarından ayrılması için devliplere yani değirmen taşına verilir. Devlip; bir eksen etrafında dönen ve halk arasında değirmen taşı olarak bilinen yatay ve dikey iki taştan oluşmaktadır. Devliplerde bir seferde 250 kilogram  kadar Antep fıstığı konulmaktadır. Islanıp, gevşek yapıdan oluşan kırmızı kabuk, birisi haraketli iki taş arasında sürtünme tarafından sıyrılır ve kabuktan ayrılır.Titreşimli eleklerden geçerek, kırmızı kabuktan ayrılan meyveler su ile yıkanır ve sıcak havada kurutulur. Sıcak hava ile bir iki saat içerisinde %6-7 oran neme kadar kurutma yapılmaktadır. Daha yüksek nem oranlarında meyveler hızlı bir şekilde küflenmekte ve bozulmalar oluşmaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:06:22

Yaş Antep Fıstığı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yaş Antep Fıstığı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018