Yaş Antep Fıstığı

Yaş Antep Fıstığı

Yaş Antep Fıstığı, meyvenin olgunlaşmaya yakın toplanma sürecidir. Meyveyi daha sonra kurutma aşaması vardır. Antep fıstığı hasat edilir ve daha sonra kavlatma işemi vardır.

Yaş Antep Fıstığının Kurutulma Safhası, Kavlatma;

Meyvede kırmızı kabuğunun sert kabuktan ayırma işlemidir.
İşlem ülkemizde genellikle kurutulma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır. ABD ve İran'da kavlatma meyve hasadı yapıldığında yaş iken başlanır. Ülkemizde ise bazı küçük esnaf üreticilerde, işletmelerde taze kavlatma işlemi yapılmaktadır. Antep fıstıklarının kurutulması ve depolanması ileminde daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Merkezi Gaziantep'te bulunan güney Doğu Tarım Satış Kooperatifleri topluluğu 1993 yılından beri Gaziantep Üniversitesinde, Makina mühendisliği Fakültesi tarafından işletilen kavlatma tesisini kullanmaktadır. Bu teknik meyve su ile çokaz bir zaman, sadece yıkama işlemi sırasında temas etmektedir. Su fıstığın içine işlemediği için, tüm Antep fıstığı işletmelerinin devlip adabını bırakıp bu sisteme dönülmesi ürün kalitesi yönünden çok büyük faydalar sağlayacaktır.

Kırmızı kabuklu Antep fıstığının işlenmesi beş basamakta oluşmaktadır:

1- Kırmızı kabuğun su veya buharla hafifletilmesi.
2- Yumuşayan kabuğun devliplerde veya fiberglas merdanelerde parçalanıp ezilmesi.
3- Ezilen kabukların eleklerde ayrımı.
4- Meyvelerin yıkanarak arınması.
5- Meyvelerin hızla sıcak hava ile yoğunlaştırılması.

Kuru kırmızı kabuğun yumuşayıp kendini gevşetmesi;

Su yada buharla sağlanır. Bu ıslatma süreci mümkün olduğu kadar az bir sürede yapılması gerekir. Kullanılan su temiz, içilecek özellikte olması gerekmektedir. Isıtma havuzları genellikle betondan yapılmalıdır. İşleme kolaylığı yönünden havuzlar çok fazla derin yapılmamalıdır. Havuz yüksekliği 1 veya 1,5 m, kapasiteleri 2 yada 5 tonaj arasında belirlenmelidir. Isıtma süreci 3-5 saat kadarda sürebilir. Buharlı ıslatma daha kısa süreli olmakta, su iç meyveye ulaşmamalı, sadece kırmızı kabuğu ıslatmaktadır. Bu durumda Antep fıstığı kalite değeri artmaktadır. Islanan fıstıklar dış kabuklarından ayrılması için devliplere yani değirmen taşına verilir. Devlip; bir eksen etrafında dönen ve halk arasında değirmen taşı olarak bilinen yatay ve dikey iki taştan oluşmaktadır. Devliplerde bir seferde 250 kilogram kadar Antep fıstığı konulmaktadır. Islanıp, gevşek yapıdan oluşan kırmızı kabuk, birisi haraketli iki taş arasında sürtünme tarafından sıyrılır ve kabuktan ayrılır.Titreşimli eleklerden geçerek, kırmızı kabuktan ayrılan meyveler su ile yıkanır ve sıcak havada kurutulur. Sıcak hava ile bir iki saat içerisinde %6-7 oran neme kadar kurutma yapılmaktadır. Daha yüksek nem oranlarında meyveler hızlı bir şekilde küflenmekte ve bozulmalar oluşmaktadır.

Yaş Antep Fıstığı Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yaş Antep Fıstığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Ağacı, Anayurdu Orta doğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, Irak, İran, Suriye ile tohumlarının sonraki zamanlarda götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika’da dahi yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği ...
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde ...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı ...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Ağacı
Antep Fıstığı Ağacı, Anayurdu Orta doğu olan antepfıstığı, Akdeniz havzasında Türkiye, Irak, İran, Suriye ile tohumlarının sonraki zamanlarda götürüldüğü Hindistan ve hatta Meksika’da dahi yetiştirilmektedir. Ülkemizde antepfıstığının yetiştirildiği ...
Yer Fıstığı Besin Değerleri
Yer Fıstığı Besin Değerleri
Yer Fıstığı Besin Değerleri, Yer fıstığı, besin değerleri yüksek olan ve toprak altında yetişen bu sayede ise toprak minerallerini de iyi şekilde içerisinde barındıran bir yemiş türüdür. İçerdiği yoğun E ve B vitaminleri, sodyum, potasyum, ma...
Çam Fıstığı Tohumu
Çam Fıstığı Tohumu
Çam Fıstığı Tohumu; Ekilişi, tohumu 2 gün 21 dercelik olan suda bekletilir. Torf toprağı kullanılır veya toprağın yumuşak olmasına dikkat edilir. Çok hafif bir çatlatma işlemi yapılabilir ancak ıslatmak yeterli olur. Küçük plastik olan su b...
Antep Fıstığı Çeşitleri
Antep Fıstığı Çeşitleri
Antep fıstığı çeşitleri, Yurdumuzda her ürünün yetiştirilmesi ve üretimi yapılması için uygun iklime ve toprağa sahip olan çok zengin bur ülkedir. Çoğu ürünün üretim oranlarına bakıldığında dünyada ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir B...
Çam Fıstığı Ağacı
Çam Fıstığı Ağacı
Çam Fıstığı Ağacı, Fıstık çamı (Pinus Pinea); Akdeniz, Ege bölgelerinin tamamında ve Marmara'nın güneyinde yetişmektedir. Ortalama 150 yıl kadar ömrü olan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaç türüdür. Görünümü gençken top biçi...
Siirt Fıstığı
Siirt Fıstığı
Siirt Fıstığı, olgun taneleriyle Antep fıstığından çok farklı olan Siirt Fıstığı kalorisi değeri bakımından yeri apayrıdır. Günlük kavrulmuş Siirt fıstığı yenilmesi halinde kötü kolesterol LDL %12 oranında düştüğü bilimsel olarak kanıtl...
Fıstık Kaç Kalori
Fıstık Kaç Kalori
Fıstık kaç kalori, yurdumuz insanı tarafından çok sevilen ve çekirdekten sonra, en fazla tüketimi yapılan kuruyemiş türü olan fıstığın anavatanı, Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretimi yapılan ve üret...
Hamilelikte Yer Fıstığı
Hamilelikte Yer Fıstığı
Hamilelikte Yer Fıstığı; Bu mevzudaki resmi öneriler sürekli farklılaşıyor, ancak, son zamanlarda hem UK Food Standards Agency, hem de American Academy of Pediatrics (bundan önce her ikisinin de çocuğun yakın ailesinde alerji yada astım geç...
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Kaç Kalori, pek çok kişi tarafından özellikle sevilerek tüketilen Antep fıstığı kalori bakımından oldukça yüksek olan bir kuruyemiş çeşididir. Antep fıstığı Gaziantep'de yetişmektedir fakat güney doğunun her ilinde kolaylıkla yet...
Kabuklu Yer Fıstığı
Kabuklu Yer Fıstığı
Kabuklu yer fıstığı, günümüzde başta gelen kabuklu yer fıstığı üreticileri Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegal'dir. Akdeniz bölgesine uygun bir bitkidir. Adana, Mersin, Hatay, Maraş ve çevresi illerde yetişir. Akdeniz iklimine benzediği iç...
Osmaniye Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı, Ülkemizde tarımı yapılan ve yüksek gelir sağlayan ürünlerin başında gelen yer fıstığı en çok çukurova bölgesinde Adana ilinde ve ikinci olarak da Osmaniye de üretilmektedir. Ülkemiz de üreticiliğinin ne zaman yapılmaya ba...
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği, Yer fıstığı, baklagiller familyasındandır. Tohumları %45 - 60 oranında yağ, %20 - 30 oranında protein ve vitaminler içeren çerez çeşididir. Latincesi Arachis hypogaea'dır...
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak satışa sun...
Yer Fıstığı Protein
Yer Fıstığı Protein
Yer Fıstığı Protein ;Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, % 25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çeşitli vitaminler ve madensel maddeler içermekte olan, özellikle yağ sanayisinde ve çe...
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemişdir. Latince adı: Pistacia vera Diğer bir adı: Şam Fıstığı Ye...
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ olarak tüketil...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur ama içerdiği...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri var, hem de sağlığımıza oldukça faydalıdır. Özellikle mevsiminde taze antep fıstığını t...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülkemizde sadece kavrularak tüketildiği bilişe de çok yağış alan iklimlerde yetişmesi ned...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Çay saatlerimizin vazgeçilmez kuru yemişlerinden bir tanesidir. Türkiye üre...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on metreye kadar yüksekliği olan ağaçtır. Bu ağacın tepesi basık ve yuvarlaktır. Besin de...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Fıstık Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Fıstık Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2018