fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Yer Fıstığı Ekimi

Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Çay saatlerimizin vazgeçilmez kuru yemişlerinden bir tanesidir. Türkiye üretiminin hemen hemen yüzde seksen birini gerçekleştiren Çukurova Bölgesi' dir.  Adana, Osmaniye, Hatay ve İçel şehirlerini kapsar. Buğdaydan sonra ikinci büyük öneme sahiptir yer fıstığı çünkü azotça zengin bir tarla bırakır geride. Yer fıstığı ekimine sıra gelince ise ilk olarak tohumuna dikkat etmeliyiz. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin çok iyi olması gerekir. Ülkemizde uygun kalitede yer fıstığının tohumları üretimi yapılmamaktadır. 

Çiftçilerimiz kendi mahsullerinde elde ettikleri tohumları kullanmaktadır. Ekilecek alana önceden ekilmiş ve hasat edilmiş üründen sonra yirmi veya yirmi beş santimetre derinlerde pullukla sürülmelidir. Bu işlemi sonbaharda yapalım. Bu işlemi sonbaharda yapılmasının nedeni, yer fıstığını ana ürün olarak dikilmesinden dolayı. Toprak kışı bu biçimde geçirir. Gübreyi, ekme işlemi yapıldığı esnada mibzer ile verilmeyecek ise, ekim yapılmadan önce tarlaya serpilir.  Tarlaya serpilecek gübre oranı dört veya altı kilogram olmalıdır. Bu gübre saf azotlu ve temiz gübre olmalıdır. Tabi ekim yapılacak alanlarda bakteri aşılması yapılmıyor ise, bu oran yirmi kilograma kadar da azotu çıkartabiliriz. Yer fıstığının ürünlerinin artmasını sağlamak için ekim sırasında fosforlu gübre atılırsa verimi arttırmış olursunuz. 

Çünkü yer fıstığı bitkisi büyüme zamanında topraktan, çok miktarda fosfor almamaktadır. Yer fıstığı baklagil bitkisidir. Baklagil bitkileri havadaki azotu toprağa bağlarlar. Azot alan bu bitkiler bir kısmını toprağa bırakırlar. Diğer kalan kısmını ise bitki kendi bünyesinde barındırır. Bu sebeple yer fıstığı yetiştiren kişiler fıstık ürettikleri tarlalarında eğer başka bir baklagil üretilecek ise, ekilecek olan bitkinin istedikleri gübreye göre ya az gübre verilir bitkiye ya da gübre verilmeyebilir. Bu sayede gübre bakımından tasarrufta bulunurlar. Yer fıstığı bitkisi sıcağı seven bir bitkidir.

Yer Fıstığı Ekimi

Çok güneş isteyen bir bitkidir. Ne kadar sıcaklık fazla olursa yer fıstığının yetiştirilme zamanı da azalacaktır. Yer fıstığı bitkisi için toprak seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Yer fıstığı kalsiyum ve organik maddece güçlü toprakları ister. 

Toprağın drenajı iyi olmalıdır. Toprak gevşek yapıda olmalıdır. Toprağının killi olmamasına dikkat edin. Yer fıstığı, fazla killi topraklarda yetiştirilmesi güçtür yani ürün vermesi konusunda sıkıntılıdır. Taşlı toprakları da çok sevmez çünkü iğnelerinin toprağın içine girmesini zorlaştırır. Durgun ve taban suyu yüksek tarlalarda ise yer fıstığı yetiştirilirse mahsul az olur. Yer fıstığının sulama şekli farklılık göstermektedir. Özellikle de su tüketimi, sulama şartlarına, iklime ve bulunulan yer göre farklıdır. Bitkinin su gereksinimine göre sulaması yapılmalıdır. Yer fıstığı bitkisinin yaprakları açık yeşil değil  ise bu suya ihtiyacı olduğunu gösterir. Yer fıstığı için en uygun sulama metodu yağmur şeklinde yapılmalıdır. Fakat salma biçiminde ki sulama çok fazla kullanılmaktadır. 

Yer fıstığı çabuk büyüyen bir bitkidir. Bundan dolayıdır ki yer fıstığının bakımı için geç kalınmamalı, erken yapılmalıdır. Tarlada bitkiler baş gösterdiğinde, yabancı otlar meydana gelir. Bu yabancı otları temizlemek gereklidir yoksa verimin düşmesini sağlar ve hasadı güçleştirir. Ayrıca toprağın gevşetilmesi gerekir ve çapanın yardımı ile toprakta karıklar açılmalıdır. Çapalama yapmak gerekir. Çapalama bittikten sonra lister çekilmelidir. Sıralar halinde yapılan listerden sonra karıklar açılır. Ardından boğaz doldurması işlemi gerçekleştirilir.  Karıklar derinleştirilir ve boğaz doldurma yapılır. Bitkinin sapı görüldüğünde yapılan bu işlem bitirilmelidir. Yer fıstığı bitkisinin toplanma zamanın da ise bitkilerin yaprakları sararır. Ve oluşan kapsüllerin içi dolar. Ve tanelerin pembe rengi alması ile toplama işlemi başlar. Bu işlemi fıstıkları toplamak için yapılan onlara uygun aletlerle fıstıklar toplanır. Toplama işlemini elle de yapabilirsiniz, kürekle de yapabilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 23.2.2016 11:01:41

Yer Fıstığı Ekimi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Ekimi"

Yusuf

Anlatım güzel toprak altı zararları bahsetmek iyi olurdu organik gübre den annatsak. Nasıl olurdu

2017-10-19

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018