Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Çam Fıstığı Ağacı

Çam Fıstığı Ağacı

Çam FıstığıAğacı, Fıstık çamı (Pinus Pinea); Akdeniz, Ege bölgelerinin tamamında ve Marmara'nın güneyinde yetişmektedir. Ortalama 150 yıl kadar ömrü olan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaç türüdür. Görünümü gençken top biçiminde tepesi ise yaşlandıkça şemsiye (Kubbe) benzeri bir görünüm alır. Güneşi çok sever, kuraklığa dayanıklıdır. Bu ağaçların ortalama boyu 15-20 metredir en uzun boyu ise 30 metre ve üzeri olarak ölçülmüş olup dallarıyla birlikte genişliği 12 metreye kadar ulaşmaktadır.

Görünümü ise horizantal dallı düz tepeli ve sık dallarıyla şemsiye şeklinde bir taca sahiptir. Bu özelliğiyle tanınması en kolay çam türlerinden biridir.

Yapraklar 10-20 cm uzunluğunda parlak, batıcı, sivri uçlu ve açık yeşil renklerdedir.

Gövde ve kabuk yapısı ise gövde kabuğu puslu yaşlandıkça derin çatlaklı ve plakalar halinde kahverengi, kırmızıya sahip bir hal alır.

Tomurcuklar yumurta şeklinde ve sivridir. Tomurcuk pullarının uçları geriye doğru kıvrıktır.

Kozalakları ise tabandan basık oval biçimde çok kısa saplı ve sürgüne oturmuş şekildedir, önceleri yeşil renkte olgunluk evresinde kahverengi 10-15 cm uzunluktadır. Olgunlaşmasını 3 yılda tamamlar.

Tohumları oldukça yağlı ve yenebilir, halk arasında çam fıstığı olarak bilinir.

Derin ve alt nemi fazla olan kumlu toprakları sever. Ağır killi topraklarda yetişmesi zordur. Kök sistemi kuvvetli olup uygun topraklarda ilk yıllardan itibaren derine inen kazık şeklinde kök oluşturur.

Daha çok Akdeniz bölgesine özel bir ağaç türüdür. Yayılış alanı batıda İspanya ve Portekiz kıyılarından, doğuda Anadolu'ya, güneyde kuzey Afrika'dan, kuzeyde Dalmaçya'ya kadar olan alandır.

Türkiye'de Batı Anadolu'da İzmir Bergama'nın Kuzeybatısında Kozak çayı vadisinde ve Muğla dolaylarında, Karadeniz bölgesinde Trabzon Kalenema deresi Düzköy yöresinde, Marmara'da Gemlik yöresinde, Akdeniz kıyılarında ve Antalya dolaylarında, Kahramanmaraş'ın güneyinde yer yer ve kızılçamlar la karışık olarak yayılış yapmaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 100.000 hektar alanda saf ve kızılçamla birlikte karışık bulunur tamamına yakını devlet ormanıdır.

Kozalak Özellikleri; Fıstık çamının erkek çiçekleri uzun ve silindir şeklindedir. Dişi çiçekler teker teker bazen 2-3 adedi bir arada bulunmaktadır. Kozalaklar yapılan ölçümlerde yaklaşık büyüklük olarak 15 cm uzunluğunda 12 cm genişliğinde ölçülmüştür. Kozalak olgunlaşmasını 3 yıl gibi bir zamanda tamamlamaktadır. Kozalaklar olgunlaştığı yıl veya sonraki yıl açılmaktadır. Oval ve simetrik bir biçimdedir, pulları parlak ve kahverengidir. Ağırlığı 10-140 gram arasında değişmektedir. Olgunlaşma mevsimi ocak ve haziran ayları arasındadır. Bir kozalaktan 65-75 gram kabuklu, 13-20 gram kadarda iç fıstık elde edilmektedir.

Tohum Özellikleri; tohumun boyu genelde 1,5-2 cm büyüklüğünde, iri, kanat çok ince kalmış üst yüzü morumsu kahverengi bir toz ile kaplı olup, integümenti odunlaşmıştır. Tohum bin dane ağırlığı yaklaşık 750 gram kadar gelmekte. Zengin tohum yılları 3-4 yılda bir tekrarlanır. Ağaç yaşına ve yetişme ortamı koşullarına bağlı olarak Türkiye'de 12-15 yaşlarında tohum vermeye başlar, 40-43 yaşlarında kozalak verimi en üst seviyeye kadar çıkar, 80-100 yaşlarına kadar tohum verimi devam eder.
Son Güncelleme : 20.01.2024 15:41:37
Çam Fıstığı Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Çam Fıstığı Ağacı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı Ağacı"
Yetişkin bir çam ağacı yılda ortalama kaç kozalak verir acaba?
Ersoy Okan . 14.03.2018
CEVAP YAZ
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Birçok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı z...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı eld...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf Antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir.Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı gi...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori?
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori?
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller  familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı  olarak bilinmektedir. Yaklaşık on  ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024