fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Çam Fıstığı Ağacı

Çam Fıstığı Ağacı,  Fıstık çamı (Pinus Pinea); Akdeniz, Ege  bölgelerinin tamamında ve Marmara'nın güneyinde yetişmektedir. Ortalama 150 yıl kadar ömrü olan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaç türüdür. Görünümü gençken top biçiminde tepesi ise yaşlandıkça şemsiye (kubbe) benzeri bir görünüm alır. Güneşi çok sever, kuraklığa dayanıklıdır.  Bu ağaçların ortalama boyu 15-20 metredir en uzun boyu ise 30 metre ve üzeri olarak ölçülmüş olup dallarıyla birlikte genişliği 12 metreye kadar ulaşmaktadır. 

Görünümü ise, horizantal dallı düz tepeli ve sık dallarıyla şemsiye şeklinde bir taca sahiptir. Bu özelliğiyle tanınması en kolay çam türlerinden biridir.
Yapraklar 10-20 cm uzunluğunda parlak, batıcı, sivri uçlu ve açık yeşil renklerdedir.
Gövde ve kabuk yapısı ise gövde kabuğu puslu yaşlandıkça derin çatlaklı ve plakalar halinde kahverengi, kırmızıya  sahip bir hal alır.
Tomurcuklar yumurta şeklinde ve sivridir. Tomurcuk pullarının uçları geriye doğru kıvrıktır.
Kozalakları ise tabandan basık oval biçimde çok kısa saplı ve sürgüne oturmuş şekildedir, önceleri yeşil renkte olgunluk evresinde kahverengi 10-15 cm uzunluktadır. Olgunlaşmasını 3 yılda tamamlar.
Tohumları oldukça yağlı ve yenebilir, halk arasında çam fıstığı olarak bilinir. 
Derin ve alt nemi fazla olan kumlu toprakları sever. Ağır killi topraklarda yetişmesi zordur. Kök sistemi kuvvetli olup uygun topraklarda ilk yıllardan itibaren derine inen kazık şeklinde kök oluşturur.
Daha çok Akdeniz bölgesine özel bir ağaç türüdür. Yayılış alanı batıda İspanya ve Portekiz kıyılarından, doğuda Anadolu'ya, güneyde kuzey Afrika'dan, kuzeyde Dalmaçya'ya kadar olan alandır.
Çam Fıstığı Ağacı

/div>
Türkiye'de Batı Anadolu'da İzmir Bergama'nın Kuzeybatısında Kozak çayı vadisinde ve Muğla dolaylarında, Karadeniz bölgesinde Trabzon Kalenema deresi Düzköy yöresinde, Marmara'da Gemlik yöresinde, Akdeniz kıyılarında ve Antalya dolaylarında, Kahramanmaraş'ın güneyinde yer yer ve kızılçamlar la karışık olarak yayılış yapmaktadır.
Ülkemizde yaklaşık 100.000 hektar alanda saf ve  kızılçamla birlikte karışık bulunur tamamına yakını devlet ormanıdır.

Kozalak Özellikleri; Fıstık çamının erkek çiçekleri uzun ve silindir şeklindedir. Dişi çiçekler teker teker bazen 2-3 adedi bir arada bulunmaktadır. Kozalaklar yapılan ölçümlerde yaklaşık büyüklük olarak 15 cm uzunluğunda 12 cm genişliğinde ölçülmüştür. Kozalak olgunlaşmasını 3 yıl gibi bir zaman da tamamlamaktadır. Kozalaklar olgunlaştığı yıl ve ya sonraki yıl açılmaktadır. Oval ve simetrik bir biçimdedir, pulları parlak ve kahverengidir. Ağırlığı 10-140 gram arasında değişmektedir. Olgunlaşma mevsimi ocak ve haziran ayları arasındadır. Bir kozalaktan 65-75 gram kabuklu, 13-20 gram kadarda iç fıstık elde edilmektedir.

Tohum Özellikleri; tohumun boyu genelde 1,5-2 cm büyüklüğünde, iri, kanat çok ince kalmış üst yüzü morumsu kahverengi bir toz ile kaplı olup, integümenti odunlaşmıştır. Tohum bin dane ağırlığı yaklaşık 750 gram kadar gelmekte. zengin tohum yılları 3-4 yılda bir tekrarlanır. Ağaç yaşına ve yetişme ortamı koşullarına bağlı olarak Türkiye'de 12-15 yaşlarında tohum vermeye başlar, 40-43 yaşlarında kozalak verimi en üst seviyeye kadar çıkar, 80-100 yaşlarına kadar tohum verimi devam eder.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:09:10

Çam Fıstığı Ağacı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı Ağacı"

Ersoy okan

Yetişkin bir çam ağacı yılda ortalama kaç kozalak verir acaba?

2018-03-14

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018