Fıstığın Faydaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Fıstığın Faydaları Nelerdir?

Fıstığın Faydaları

Fıstık, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen ve tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir besindir. Kurutulma özelliği sayesinde uzun süre saklanabilen fıstık, yılın her mevsiminde tüketilebilmektedir. Fıstık, içerdiği zengin mineral ve vitaminler sayesinde sağlığa ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. 100 gram fıstık yaklaşık olarak 565 kalori içerir ve A, C, E vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, bakır ve magnezyum gibi mineraller bakımından da iyi bir kaynaktır.


  • Fıstık, kolon kanseri riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Günlük bir avuç fıstık veya haftada iki yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketmek kolon kanseri riskini azaltabilir.
  • Mide kanseri riskini azaltıcı etkisi olan fıstık, sinir hastalıklarına karşı da faydalıdır. Viral ve fungal enfeksiyonları önleyici etkisi bulunmaktadır. İleri yaşlarda ortaya çıkabilecek Alzheimer hastalığına karşı düzenli olarak tüketilmelidir.
  • Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir. Bu sayede, koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi vardır.
  • Depresyon belirtilerine karşı faydalı olabilir. Vücutta serotonin seviyesini artırarak, genel olarak sinir sistemi sağlığını destekler.
  • Kilo vermek için kullanılabilir. Günlük bir avuç fıstık veya haftada iki çorba kaşığı fıstık ezmesi tüketmek obeziteye karşı etkili olabilir. Özellikle sabah kahvaltılarında fıstık ezmesi tüketilebilir.
  • Gebelik öncesinde folik asit oranını artırmak için faydalıdır. Bu özelliği ile döllenmeyi kolaylaştırır ve düşük riskini minimuma indirir.
  • Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. İçeriğinde bulunan yağlar, karbonhidrat ve farklı bileşenler kan şekerini kontrol altına alır.
  • İnme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kalp sağlığını koruyucu etkisi ile kalp krizi ve felç gibi sorunlara karşı da faydalıdır.
  • Çocuklarda gelişime destek olur. Yer fıstığında bulunan amino asitler, sağlıklı bir şekilde büyümeye yardımcı olur.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde, vücutta serbest radikallerle mücadele ederek birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Vücuda enerji verir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller vücudun daha diri ve dinç kalmasını sağlar.
  • Sedef hastalığına karşı iyi gelir. Ayrıca egzama gibi cilt hastalıklarına da faydalıdır.
  • Beyin hücre sağlığını korumak için düzenli olarak tüketilebilir.
  • Fıstık ezmesi ile yapılan yüz maskesi, cildi ölü hücrelerden arındırarak temizler.
  • Cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Kan akışını hızlandırır.
  • İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde, güneşin zararlı ışınlarından korunmayı sağlar.
  • Saç sağlığı için faydalıdır. Saçlarda dökülme, kırılma gibi problemlere karşı iyi gelir ve saçların daha parlak ve yumuşak görünmesini sağlar.
  • Vücutta biriken oksitlerin dışarı atılmasını sağlayarak vücut temizliğine katkıda bulunur.
  • İçeriğinde barındırdığı protein sayesinde hücre sağlığını koruyucu etki yaratır.
  • Safra taşlarına karşı iyi gelir. Safra kesesi sağlığını koruyucu etkisi vardır. Düzenli fıstık tüketmek safra kesesinde taş oluşumunu engeller.

Sonuç

Fıstık, içerdiği zengin besin değerleri ile sağlığa birçok fayda sağlamaktadır. Günlük beslenme rutininize ekleyerek, hem koruyucu hem de tedavi edici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Ancak, her besinde olduğu gibi, fıstığı da dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Güncel

Fıstığın Faydaları Nelerdir?

Fıstığın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Fıstık Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Fıstık Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri