Yer Fıstığı Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Yer Fıstığı Türleri ve Özellikleri

Yer Fıstığının Önemi ve Faydaları

Yer fıstığı, ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen bir çerez çeşididir. Özellikle Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin'de yoğun olarak yetiştirilir. Yer fıstığı, baklagiller familyasındandır ve diğer baklagiller gibi bahar aylarında ekilmeye başlanır. Yer fıstığı fazla gübre istemez; çünkü daha önce toprağa gübre verilmiş veya ekim yapılmış bitkiye verilen gübre yer fıstığına yeterli olur. Yer fıstığı, sıcak ve güneşli bölgeleri sever ve sıcak bölgelerde verimi artar. Yer fıstığının verimi için sulama da oldukça önemlidir; yaklaşık olarak 15-20 günde bir sulanması gerekir. Yer fıstığının hasat zamanı yapraklarının sararmaya başladığı dönemdir. Yapraklar sarardığında yer fıstığı sökülür ve patates gibi yer altından çıkarılır. Çıkarıldığı zaman oldukça çamurlu olur ve bu yüzden çamurundan arındırılması gerekir. Daha sonra güneşe serilerek kurutulur ve hasat edilir.

Yer fıstığı kavrularak çerez olarak tuzlu ya da tuzsuz yenir. Sade yendiği gibi yağı da çıkarılır ve birçok yerde kullanılır; pastalarda, böreklerde, çöreklerde ve tatlılarda yer fıstığı kullanılarak tat ve lezzet katılır. Kendine has çok güzel bir kokusu vardır ve herkes tarafından sevilerek tüketilir. Özellikle sütlü tatlıları süslemek için kullanılır. Bunların yanı sıra yer fıstığının birçok faydası da bulunmaktadır.

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

  • Fıstık, güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve bu nedenle iç organlar dahil deri hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Kansere karşı iyi gelir. Özellikle kolon kanserine karşı haftada en az iki kaşık fıstık ezmesi, kadın ve erkekleri kolon kanserine karşı korur.
  • Fıstık kalp sağlığı için çok faydalıdır. Bunun yanı sıra sinir sağlığına ve Alzheimer hastalığına karşı da faydası vardır.
  • Haftada iki avuç fıstık yemek safra kesesi taşı oluşumunu ve safra kesesi sağlığını korur.
  • Fıstığın kalori miktarı fazladır ancak kilo aldırmaz; aksine zayıflamada kullanılır.
  • Fıstığın içerdiği besinler sayesinde kan şekerini düzenler.
  • Fıstık yağı, başta egzama ve sedef hastalığı olmak üzere birçok cilt rahatsızlığına iyi gelir.
  • Fıstık ezmesi, yüz maskelerinde cildi ölü hücrelerden ve kirden temizlemek için kullanılır.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Sağlıklı kas ve kemik yapısının oluşmasını sağlayan yer fıstığı, kemikleri güçlendirir.
  • Sindirim sistemine faydası vardır ve sindirim sisteminin sağlığını koruyan vitaminler içerir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Güncel

Kaju Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri