Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?

Çam fıstığı, Türkiye'nin belirli bölgelerinde üretilen değerli bir besindir. İhracatı yüksek olan bu fıstıklar, zahmetli bir süreçle elde edilir. Evde çam fıstığı ayıklamak isteyenler için basit ve pratik bir yöntemle kendi fıstıklarını elde etme imkanı sunulmaktadır.
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?
31 Ağustos 2024

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?


Çam fıstığı, ülkemizde özellikle Antalya, Kahramanmaraş ve Bergama Kozak'ta üretilmektedir. Türkiye'de üretilen çam fıstığının %95'i yurt dışına ihraç edilirken, sadece %5'i iç piyasada tüketilmektedir. Çam fıstığını elde etmek için kozalaklar, genellikle Kasım ve Aralık aylarında toplanmaya başlanır ve bu toplama işlemi Hıdırellez'e kadar devam eder. Toplanan kozalaklar Haziran ve Temmuz aylarında güneşte kurutulur. Bu süreçte çam kozalakları açılır ve içlerinden kabuklu fıstıklar elde edilir. Patos makineleri kullanılarak bu kabuklu fıstıklar ayıklanır ve daha sonra işleme tesislerinde suya ıslatılarak boş kabuklarından arındırılır. Çam fıstığının yurt dışına ihraç edilmesi ve zahmetli bir üretim süreci gerektirmesi nedeniyle iç piyasada fiyatı oldukça yüksektir; kilosu 150 ile 200 TL arasında değişirken, yurt dışına 80 TL'ye satılmaktadır.

Evde Çam Fıstığı Ayıklama Yöntemi

Evde az miktarda çam fıstığı ayıklamak isteyenler için bu yöntem büyük işletmelerin kullandığı yöntemden farklıdır. Öncelikle, çam kozalaklarını Kasım ve Aralık aylarında toplayın. Bu kozalakları güneşte kurutarak açılmalarını sağlayın. Eğer çam kozalaklarını nereden bulacağınızı merak ediyorsanız, piknik yaptığınız ormanlık alanlarda çam ağaçlarının altında bulabilirsiniz. Topladığınız kozalakları güneşte kurutun ve lale gibi açılmalarını bekleyin.

Çam Fıstığı Ayıklama Adımları

  • Toplanan kozalakları güneşte kurutun ve lale gibi açılmalarını sağlayın.
  • Bir tahta ve çekiç kullanarak kozalakların tek tek açılan yapraklarına hafifçe vurun.
  • Açılan yaprakların arasından çıkan çam fıstıklarını toplayın.
  • Topladığınız fıstıkları mermer bir zeminde, yine mermer parçası ile hafifçe vurarak kabuklarını kırın.
  • İçerisinden çıkan beyaz çam fıstıklarını toplayın.

Bu şekilde elde ettiğiniz çam fıstıklarını çeşitli yemeklerde, tatlılarda ve helvalarda kullanabilirsiniz. Evde kendi ellerinizle topladığınız ve ayıkladığınız çam fıstıkları, hem ekonomik hem de doğal bir alternatif sunar. Bundan sonra pikniklerde gördüğünüz tüm kozalakları toplamak isteyeceksiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Deva 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Çam fıstığı toplamanın ve ayıklamanın bu kadar zahmetli olduğunu bilmiyordum. Pikniğe gittiğimde çam kozalaklarını toplasam ve güneşte kurutsam, gerçekten bu şekilde çam fıstığı elde edebilir miyim? Ayrıca, mermer bir zeminde kabukları kırma işlemi sırasında fıstıklara zarar verme ihtimalim var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Deva, Çam fıstığı toplamak ve ayıklamak gerçekten zahmetli bir iştir. Çam kozalaklarını toplamak ve güneşte kurutmak, fıstıkların daha kolay çıkmasını sağlayabilir, ancak tam anlamıyla profesyonel bir sonuç elde etmek zordur.

Güneşte Kurutma: Kozalakları güneşte kurutmak, tohumların kolayca çıkmasını sağlayabilir. Ancak bu işlem, sabır ve doğru şartlar gerektirir. Yeterli süre boyunca güneş görmemesi halinde tohumların çıkması zor olabilir.

Kabuk Kırma: Mermer bir zeminde kabukları kırma işlemi sırasında fıstıklara zarar verme ihtimaliniz yüksektir. Daha hassas bir yöntem kullanmanız, fıstıkların zarar görmemesi açısından önemlidir. Kabukları kırarken, fıstıkların ezilmemesi için dikkatli olmalısınız.

Umuyorum bu bilgiler size faydalı olur Deva. ޞimdiden başarılar dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni