fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülkemizde sadece kavrularak tüketildiği bilişe de çok yağış alan iklimlerde yetişmesi nedenlerinden dolayı dünyada sadece belli başlı yerlerde yetişir. Şu an dünyada en fazla Hindistan bu alanda  Kaju fıstığı yetiştiriciliğin de en fazla üretim yapan ülkedir. Kaju bilimsel olarak (Anacardium occidentale) olarak adlandırılmıştır. Sakız ağacı giller (Anacardiaceae) familyasının bir türü olan tropikal bir iklim bitkisidir. Brezilya’da yetiştirilmesine rağmen Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılarak yaygınlaştırılmıştır. Dünya üzerinde en yoğun bulunmakta olduğu bölüm Ekvator çevresidir.

Kaju Fıstığı Yetiştiriciliği ve Kajunun Faydaları

Üretimi çoğunlukla tohumla yapılır. Gece sıcaklık derecesinin 20,  gündüz sıcaklık derecesinin  30 olduğu mevsim dönemlerinde ekmekte fayda vardır. Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ancak soğuğa dayanamayarak yanan bir ağaç türüdür. Normal şartlar altında ağaç 5 yaşında meyve vermeye başmaktadır. üreticilerin bakımlı kültür ortamlarında ise iki yaşında dahi meyve verdiği olur. 20 - 30 yıl gibi uzun bir ömre sahip olan ağaç ortalama 15 kg meyve verdiği, kimi ağaçlarda 25 kg meyve verdiği de görülmektedir. Orta Amerika yerlileri Brezilya ya ayak basmadan yüzyıllar önce kaju ağacının meyvesi ateş düşürücü, mide güçlendirici, mide asidi azaltıcı ve ağız kokusunu giderici olarak kullandıkları bilinmektedir.

Kaju ağacının bademi kurutulup kabuğu çıkarılmasının ardından kurutularak çerez  olarak tüketilir. Tadı lezzeti olmakla bildik çerezlerden kuru badem ve yağsız fıstığı andırmaktadır.

Kaju Fıstığı

. Güney Hindistan da sebze ve et yemeklerine eklenilerek tüketilir. Kaju elması ve kaju bademi ile meyve suyu ile reçel ve marmelet elde edilerek tüketilmektedir. Ağacın yaprak tanenleri ve flavonoitler kabuğu üzerinde zamk, reçin ve böcek öldürücü çeşitli asit tarzı maddeler bulunmaktadır. Bu bitki yüksek tansiyon düşürücü olmakla birlikte tansiyon ayarlayıcı olması ile şeker hastalığı için de yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kaju ağacının kabuğundan oluşturulacak olan 10-20 gram toz bir litre suda eritilir ve günde iki kez 20 ml içilmektedir. Kaju ağacı yetiştiricileri halk hekimliğinde meyve kabuğu ile elde edilen lapamsı sıvı ile diş çürüklerinde, nasırda ve siğillerde kullanılır. Ağaç kabuğu kaynatılarak suyu kadın hastalıklarında iyleştirici etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Bileşiminde bulunan E vitamini, oleik ve linoleik yağ asitleri bulunmakta olan kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahrip görmüş ciltler üzerinde canlandırıcı etki göstermektedir.

Kaju Ağacı

Tarihsel olarak 16 yüzyılın başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila edince kaju ağacını da keşfettiler.  Keşfedilen kaju Portekizli denizciler ile kaju tohumlarını Brezilya üzerinden batı Afrika kıyılarına taşımış bu topraklara  yerleşen Portekizliler ise orada kaju ağacını yetiştirmeyi sağlamıştır. Kaju ağacı yaratılış gereğince yayılımı için nemli ve  ekvator iklimi çok fazlaca elverişlidir. Nedeniyle kaju ağacı batı Afrika kıyıları üzerinde  adapte olup hızla yayılarak çoğalmıştır. Afrika’nın batı kıyısında üzerinde yer alan Angola, Gabon ve Namibya gibi ülkelerine yayılmış oradan da doğu Afrika’daki ülkelere, Kenyave Mozambik, Tanzanya’ya da yayılmıştır. 

Yayınlanma Tarihi : 23.2.2016 11:03:15

Kaju Fıstığı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kaju Fıstığı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Yer Fıstığı Kaç Kalori

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 5...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018