fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Soslu Fıstık

Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ olarak tüketile bilmektedir ancak uzun süre tüketilmek amacıyla kavrularak tüketile bilinmektedir. Yer fıstığı tohumunda yer alan yağ oranını çok yüksek olması nedeniyle tüketiciler tarafından yağ oranını hafifletmek amacıyla soslanan fıstık fırınlanarak yağ oranını yitirir. Yer fıstığı tohumları bitkisele yağ üretimi bakımdan çok önemli bir yere sahiptir. Yer fıstığının tohumda yer alan fıstığın tadı güzel, yağlı, rengi açık görünüşü ise berraksı ve yüksek sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. İçinde yaratılış gere doğal halde bulunan antioksidan maddelerden ötürü kızartıldıktan sonra bir süre saklanama özelliği nedeni ile gıda maddeleri içinde özellikle tercih edilmektedir. Fıstık yapı itibariyle bir kısım bitkisel yağlardan olan  zeytinyağına en yakın bulunan bitkisel yağ olarak bilinmektedir. Yer  fıstığı kimi alanlarda yağı sadece kullanılmaktadır. Yağı çıkan fıstığın ezildikten sonra arta kalan küpesi muazzam bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesi bebeklik çağındaki çocuklar için çok önemli bir protein kaynağıdır hakeza yetişkinler tarafından soslanmış olan fıstık ezme olarak da tüketile bilinmektedir.

Soslu Fıstığın Hazırlanması

Kabuğundan çıkartılan fıstık tohumu öncelikle ılık su ile ıslatılır. Islatıldıktan sonra biraz bekleyen fıstık tohumu üzerinde yer alan kırmızımsı yapı soyulur. Berrağımsı tarzda kalan fıstık bir kap içerisine konularak bekletir. Ardından damak lezzetine göre bir miktar domates salçası, biber salçası, tuz, bir tutan sarımsak tozu, çeşni, az bir miktar karabiber ve yedi türlü harmanlanır

Soslu Fıstık

Harmanlanan bu baharatlar soyulmuş fıstığın üzerine dökülerek karıştırılır. İyice harmanlanan fıstık, baharatların koku ve lezzetini  tam amacıyla çekmesi amacıyla bir müddet tencere içerisinde beklenilir. Baharatların özü ve lezzetini içine çeken fıstık fırınlanır. Fırında yaklaşık 10 dakika bekleyen fıstık üzerinde bulunan su ve fıstık yağını iyice çektikten sonra fırından çıkartılır. Fırından çıkan fıstık serilerek soğumasıyla gevrekleşmesi beklenir.

Soslu Fıstığın Faydaları

Soslu fıstığın yağı yüksek oranda oleik asit içerdiğinden dolayı  gerek fiziksel özelliği gerekse besin değeri bakımından oldukça yüksektir.  Bir miktar tüketilen soslu fıstık açlık hissini ortadan kaldırır hakeza rejimde olanlar ve zayıflamak isteyenlere kimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Soslu Fıstığın içerisindeki baharatlar ve  protein miktarı ile doping etkisi göstermektedir.  Soslu fıstık içerdiği zengin sodyum, baharatlarda bulunan muazzam etki,  B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri sayesinde mide yanmasına mani olmaktadır. Kimi tüketiciler içindeki baharatların mideyi yakacağı korkusunda bu besini tüketse de aslında fıstığın tohumunda yer alan doğal yağ  mide yanması ve gastriti önler. Soslu fıstık çocukların gelişmesi için çok iyi bir besindir ayrıcı şeker hastaları olan mükemmel bir gıdadır. Soslu fıstığın zeka üzerindeki olumlu etkileri uzmanların yapmış olduğu çalışmalar ile de kanıtlanmıştır. Hatta bilimsel olarak soslu fıstığın yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve içindeki baharat yapısı sayesinde soslu fıstıkın direnci arttırdığı öğrenilmiştir. Hakeza soslu fıstık belirli miktarlarda düzenli olarak tüketildiği taktirde içinde bulunan yağ nedeniyle damar tıkanıklıklarında çok önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:04:32

Soslu Fıstık Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Soslu Fıstık"

Firdevs

hiç yapmayı deneyen var mı varsa hazır aldıklarımız gibi oluyo mu ?

2017-01-22

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018