Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de
çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin
öğesi olan fıstığın tohumları dış kabuk kırıldıktan tohumları ayrıldıktan çiğ
olarak tüketile bilmektedir ancak uzun süre tüketilmek amacıyla kavrularak
tüketile bilinmektedir. Yer fıstığı tohumunda yer alan yağ oranını çok yüksek
olması nedeniyle tüketiciler tarafından yağ oranını hafifletmek amacıyla
soslanan fıstık fırınlanarak yağ oranını yitirir. Yer fıstığı tohumları
bitkisele yağ üretimi bakımdan çok önemli bir yere sahiptir. Yer fıstığının
tohumda yer alan fıstığın tadı güzel, yağlı, rengi açık görünüşü ise berraksı
ve yüksek sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. İçinde yaratılış gere doğal halde
bulunan antioksidan maddelerden ötürü kızartıldıktan sonra bir süre saklanama
özelliği nedeni ile gıda maddeleri içinde özellikle tercih edilmektedir. Fıstık
yapı itibariyle bir kısım bitkisel yağlardan olan zeytinyağına en yakın bulunan bitkisel yağ
olarak bilinmektedir. Yer fıstığı kimi
alanlarda yağı sadece kullanılmaktadır. Yağı çıkan fıstığın ezildikten sonra
arta kalan küpesi muazzam bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesi bebeklik
çağındaki çocuklar için çok önemli bir protein kaynağıdır hakeza yetişkinler
tarafından soslanmış olan fıstık ezme olarak da tüketile bilinmektedir.
Soslu
Fıstığın Hazırlanması
Kabuğundan çıkartılan fıstık tohumu öncelikle ılık
su ile ıslatılır. Islatıldıktan sonra biraz bekleyen fıstık tohumu üzerinde yer
alan kırmızımsı yapı soyulur. Berrağımsı tarzda kalan fıstık bir kap içerisine
konularak bekletir. Ardından damak lezzetine göre bir miktar domates salçası,
biber salçası, tuz, bir tutan sarımsak tozu, çeşni, az bir miktar karabiber ve
yedi türlü harmanlanır. Harmanlanan bu baharatlar soyulmuş fıstığın üzerine
dökülerek karıştırılır. İyice harmanlanan fıstık, baharatların koku ve
lezzetini tam amacıyla çekmesi amacıyla
bir müddet tencere içerisinde beklenilir. Baharatların özü ve lezzetini içine
çeken fıstık fırınlanır. Fırında yaklaşık 10 dakika bekleyen fıstık üzerinde
bulunan su ve fıstık yağını iyice çektikten sonra fırından çıkartılır. Fırından
çıkan fıstık serilerek soğumasıyla gevrekleşmesi beklenir.
Soslu
Fıstığın Faydaları
Soslu fıstığın yağı yüksek oranda oleik asit içerdiğinden
dolayı gerek fiziksel özelliği gerekse
besin değeri bakımından oldukça yüksektir.
Bir miktar tüketilen soslu fıstık açlık hissini ortadan kaldırır hakeza
rejimde olanlar ve zayıflamak isteyenlere kimi uzmanlar tarafından
önerilmektedir. Soslu Fıstığın içerisindeki baharatlar ve protein miktarı ile doping etkisi
göstermektedir. Soslu fıstık içerdiği
zengin sodyum, baharatlarda bulunan muazzam etki, B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri sayesinde mide
yanmasına mani olmaktadır. Kimi tüketiciler içindeki baharatların mideyi
yakacağı korkusunda bu besini tüketse de aslında fıstığın tohumunda yer alan
doğal yağ mide yanması ve gastriti
önler. Soslu fıstık çocukların gelişmesi için çok iyi bir besindir ayrıcı şeker
hastaları olan mükemmel bir gıdadır. Soslu fıstığın zeka üzerindeki olumlu
etkileri uzmanların yapmış olduğu çalışmalar ile de kanıtlanmıştır. Hatta
bilimsel olarak soslu fıstığın yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve
içindeki baharat yapısı sayesinde soslu fıstıkın direnci arttırdığı öğrenilmiştir.
Hakeza soslu fıstık belirli miktarlarda düzenli olarak tüketildiği taktirde
içinde bulunan yağ nedeniyle damar tıkanıklıklarında çok önemli rol oynadığı
tespit edilmiştir.
Son Güncelleme : 22.04.2021 17:42:29
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
Uzm. ENES ATAY - 22.04.2021 17:42:29
Soslu Fıstık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Soslu Fıstık"
hiç yapmayı deneyen var mı varsa hazır aldıklarımız gibi oluyo mu ? Firdevs . 22.01.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yahya baki : Evde yapmak sağlık ve lezzet açısından daha iyi oluyor. Yine de taze ürünleri kullanmanız gerekir. Fakat dışardan almak daha ekonomik. 07.09.2018 22:46:17
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde ...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı ...
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...
Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan
Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur
yemi...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık
Ezmesi: Fıstık halk arasında yer
fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak
kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı
brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı
alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2022