fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Kabuklu Yer Fıstığı

Kabuklu yer fıstığı, günümüzde başta gelen kabuklu yer fıstığı üreticileri Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegal'dir. Akdeniz bölgesine uygun bir bitkidir. Adana, Mersin, Hatay, Maraş ve çevresi illerde yetişir. Akdeniz iklimine benzediği için de ege bölgesinde ki Muğla, Aydın yörelerinde de görülür. Bilindiği gibi kabuklu yer fıstığı bir baklagildir. Kabuklu yer fıstığı hasat zamanı sonbahara denk geldiğinden dolayı kurutma önemli bir sorun teşkil eder. Elle yapılan hasatta rutubete rastlanır. Bu nedenle hasatın kurutulması gerekir. Yer fıstığı kabuklu olarak depolanır. Kabuklu yer fıstığı sulamasının yağmurlama olduğu bilinmesine rağmen salma sulama yapılması daha iyidir ve hızlı gelişen bir bitki olduğu için bakım işlerinin yapılmasında geç kalınmamalıdır.

Faydaları
  • Kemikleri ve kasları güçlendirir. 
  • Kalp sağlığı için faydalıdır ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. 
  • Çocuklarda zihni kuvvetlendirir.
    Kabuklu Yer Fıstığı

    .
  • Öğrenmeyi kolaylaştırır. 
  • Kalorisi çoktur fakat kilo yapmayan özelliği var şişmanlatmaz. 
  • Hepinizi kalınlaştırmayacak tek bir besin varsa oda kabuklu yer fıstığıdır.
  • Kandaki şeker oranını dengeler.
  • E vitamini içerir böylece cilt sağlığına faydalıdır.
  • Cildin daha sağlıklı kan akışını ağlar.
  • Sedef hastalığına iyi gelir ayrıca egzama, cilt kızarıklıklarına faydalıdır.
Yer fıstığı kullanımı, asırlardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Fıstık kurutularak da uzun süre muhafaza edilebilir. Tuzlu ve tuzsuz olarak iki çeşidi vardır. Tuzlu fıstık ezmesi ve çorbası yapılmaktadır. Kavrulduktan sonra meze olarak da kullanılmaktadır. Çerez olarak da tüketilebilir. Ortalama %45 yağ içeren bu bitki, bitkisel yağların üretiminde de kullanılmaktadır.

Uyarı: Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:07:03

Kabuklu Yer Fıstığı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kabuklu Yer Fıstığı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Yer Fıstığı Kaç Kalori

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 5...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018