Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Taze Antep Fıstığı dalından silkelendikten sonra meyvenin kırmızımsı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmalıdır. Bu işlem ülkemizde kurutulma ve depolamanın ardından işleme ve pazarlama öncesi yapılmaktadır. Ülkemizde Antep fıstığı üreticileri küçük işletmeler de taze olarak kavlatma yapılmaktadır. Antep fıstığı dalından koparılınca meyve su ile az bir süre, sadece yıkama işlemi esnasında temas etmektedir. Su meyvenin kırmızı kabuğunun içine işleyerek soyma işlemi kolaylaşır ancak meyvenin içiyle temas etmediğinden bozulma olmaz. Kırmızı kabuk soyulurken beş aşamadan geçmektedir. Önce kırmızı kabuk su ve sıcak buharla yumuşatılır. Yumuşayan kabuk merdane ile ezilir. Ezilen kabuklar eleklerle yarılır, meyve yıkanarak temizlerin, temizlenen meyve bozulmaması için süratle sıcak hava ile kurutulur.

Antep Fıstığının Çıtlatma Aşaması


Antep fıstığı meyvenin kemik kabukları ile meyvenin olgunlaşma sırasında kendiliğinden veya sonrasında mekanik olarak açılma evresine çıtlama denir. Çıtlaklık Antep fıstığının çeşit özelliklerine göre değişim gösterir. Normal kültürel tedbirleri yapıldığı bahçelerde üretilen genellikle %50-70'i çıtlak olmaktadır. Çıtlama işlemi özel Antep fıstığı pensleri ile çekiçlerle yapılmaktadır. Çıtlama işlemi genellikle bayan işçiler tarafından yapılmaktadır.

Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavurma İşlemleri


Antep fıstığının yaygın tüketim şekli kavrularak tuzlu Antep fıstığı şeklindedir. Kavrulmuş Antep fıstığı, kavlak çıtlak Antep fıtığının belirli bir derecede belirli tuz oranıyla, belirli bir süre karıştırılarak, kavrulması ile elde edilir. Kavurma öncesinde Antep fıstıklarının meyvelerin ısı ile tuz oranlarında bir örneklik sağlanılmış olur. Antep fıstığı kavrulmadan önce ön ısıtmaya tabii tutulur. Kavurma işlemini yapan İşletmeler kendi usulüne göre ısıtma süresini ayarlar. Islanan Antep fıstığına katılan tuz miktarları da işletmelere göre değişir. Kimi işletmeler Antep fıstığının miktarı oranında, bu oran 1/4'ü veya 1/5'i kadar tuzu kavurma işlemini yapan kazanlarına koymakla ve tuz azaldıkça ilaveler yapılmaktadır. Bu şartlar halinde hazırlanan fıstıklar genellikle fazla tuzlu olur. Dış satım için hazırlanacak olan Antep fıstıkları tuz oranları iç piyasada hazırlananlara nazaran daha düşük tutulmaktadır. Tuz ve ısı miktarları Antep fıstığının kalitesi üzerine etkili olması nedeniyle bu konu bir an önce standart hale getirilmiştir. Gaziantep ilinde tuzlu Antep fıstığı yapan işletmelerin yaklaşık 25 kadar kavurma kazanı bulunmuştur. Antep fıstığının kavurma kazanlarının kapasiteleri yaklaşık 200 kg kadardır. Kavurma kazanında çıkan Antep fıstıkları soğuma şekli ile süresi de Antep fıstığının kalitesi üzerinde etkili olur. Soğutma işlemi işletmelerde farklılık göstermektedir. Bazı işletmeler serilerek soğutulurken bazıları üst üste yığılarak bir gece bu şekilde bekletilerek Antep fıstığı yavaş yavaş soğutulmaya bekletilir. Bu şekilde Antep fıstığı kalitesi artacağı söylenilmektedir. Oysa bilimsel olarak en iyi soğutma tarzı en hızlı olanıdır. Bu işlem Antep fıstığının soğutma tünelinden geçerek kısa sürede soğutulur. Antep fıstığı geçmiş olduğu bu aşamalar sayesinde tuzlanmış ve kurutulmuş olur.

Ev Yapımı Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur


Antep fıstığı meyvesi bir miktar dalında toplandıktan sonra temiz bir suyun içine koyulur. Burada bir miktar bekletilen meyve kırmızı dış kabuğunun soyulması amacıyla merdane veya el yardımı ile soyulur. Ardından kemiksi yapı çıtlatma işlemi uygulanarak açılır. Bir tavanın içine konulan çıtlatması yapılan Antep fıstığı suda çözülen tuz ile ıslatılarak ateş üzerinde kavrularak tüketilmek üzere kaselere alınır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 18:38:55
Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Taze Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Birçok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı z...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı eld...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf Antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir.Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı gi...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori?
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori?
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024