fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Çam Fıstığı Tohumu

Çam Fıstığı Tohumu; Ekilişi, tohumu 2 gün 21 dercelik olan suda bekletilir. Torf toprağı kullanılır veya toprağın yumuşak olmasına dikkat edilir. Çok hafif bir çatlatma işlemi yapılabilir ancak ıslatmak yeterli olur. Küçük plastik olan su bardaklarına dikey bir biçimde toprağın 1 santim altına bir bardağa bir tohum şeklindeki dikilir. Cam sil fısfısları ile toprağın nemli kalacağı biçimde çok hafif bir şekilde sulanır. Asla normal bir şekilde sulama yapılmaz. Çam fıstığı ağacı ve fifesi soğuk sevdiği unutulmamalıdır. 15 gün içerisinde tohumlar çimlendiği görülecektir.

Çimlenen tohumlar 5 ve 7 santim arasında boylandığı zaman bardaktan daha büyük olan bir saksıya alınır. (saksıya alırken bardağın kenarı kesilerek önceden hazırlamış olan çukura bardakta bulunan toprağı ile beraber aktarılır. Ve yeni aktarılacak olan saksıda dahil olmak üzere doğaya aktarımına kadar torf toprağı kullanılmaya özen gösterilir.) Doğaya aktarım işlemi en iyi Ocak ve Mart aylarında meydana gelir. (Doğaya aktarım zamanına bitkinin genel durumu etrafında en iyi şekilde karar verilebilir. Acele edilmeyip doğru olan vakit geldiği zaman zaten bunu anlayabiliyor olunacaktır.) Saksı da yetişkin bir fide olana değin aşırı güneş ve gölgeden korunmalıdır.

Çam Fıstığı Cinsleri,

Genel bilgiler, koniferler’ denen ve 23 cinsi yer alan, yurdumuzda göknar, ladin, sedir, ardıç, servi ve çam ismiyle farklı olan yerlerde gözüken orman ürünleri, ekolojik çeşitlilik ve ekonomik yarar bakımından oldukça mühim bir yere sahiptir. Bunlar içerisinde çamgiller, açık tohumlu olan bitkilerdir. Bilinmekte olan birçok meyvenin aksine, bunların tohumları, meyvenin içerisinde saklı değil, kozalak pulları üstündedir. İğne yapraklı olan bu ağaçların birçoğu, her mevsim yeşildir. Ülkemizde, tohumlarının yapısı ve bağlanma biçimi değişik olan beş çam cinsi yetişmektedir. Bunlar; fıstık çamı, kızıl çam, Halep çamı, kara çam ve sarı çam dır.

Çam ağacının, kabuk, katran, reçine, polen, soymuk, tomurcuk ve esans işlemi farklı ürünlerinden yararlanılmaktadır.

Çam Fıstığı Tohumu

Bu ürünlerden biri de çam fıstığıdır. Fıstık çamı, 12 ve 25 metreye kadar uzayabilen, taç bölümü şemsiyeye benzeyen gösterişli olan bir ağaçtır. 150 seneye kadar yaşayabilen bu bitki, 7 ve 9 yaşlarından itibaren meyve tabir edilen kozalak vermeye başlar. Bu kozalaklar, ağaç 10 ve 15 yaşlarına geldiği zaman toplanacak hale gelir. 20 ve 28 yaşlarında bulunan ağaçlardan yaklaşık olarak 120 kilogram kozalak toplanabilmekte, bu kozalaklardan da 6 ve 8 kilogram kadar iç fıstığı elde edilmektedir. 

Çam Fıstığı Ağacı Kaç Yıl Yaşar,

Çam fıstığı, isteğe bağlı olarak kabuklu yada kabuksuz biçimde tüketiciye sunulur. Bu ağaçlardan 70 ve 80 yaşına kadar bol mahsul alınabilir. Ülkemizin koşulları, çam fıstığının yetişmesine müsaittir. Bu ağaç özellikle Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde oluşur. Batı Anadolu’da orman meydana getirecek kadar yaygındır. Kuzeybatı Anadolu’da oluşanlar Kozak tipi, Aydın ve Antalya’dakiler Aydın tipi, Maraş etrafında yetişenler de, Maraş tipi çam fıstığı şeklinde isimlendirilir.

Kozak cinsi fıstıkların verimi fazla yüksek olduğu için, şöhreti sınırlarımızı aşmıştır. İtalya’da yetiştirilen çam fıstığının 1.300 adedi, 1 kilogram gelirken, Kozak bölgesinde üretilen çam fıstığının 1.213 adedi, 1 kilogram kadar gelmektedir. Kozak fıstıkları daha iri ve dolgundur. Bu yörenin toprak yapısı, yağış rejimi ve iklim koşulları verimi yükselten en mühim olan faktörlerdir. Kozak yöresinde yer alan 16.000 hektar civarındaki fıstık çamı sahası, Türkiye’nin fıstık çamı alanlarının yaklaşık olarak yarısını meydana getirmektedir. Türkiye’de üretilen ortalama 1.300 tonluk çam fıstığının yaklaşık olarak 1.000 tonu, Kozak yaylasında oluşmaktadır. Kozak’ın üretim değeri, İtalya ve Portekiz’in de aralarında yer aldığı birçok ülkenin üretim değerinden daha çoktur. Çünkü bu yörenin toprakları, fıstık çamının gelişmesi bakımından oldukça müsait özellikler göstermektedir.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:09:33

Çam Fıstığı Tohumu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Çam Fıstığı Tohumu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018