Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği



Yer Fıstığı Yetiştiriciliği,
Yer fıstığı, baklagiller familyasındandır. Tohumları %45 - 60 oranında yağ, %20 - 30 oranında protein ve vitaminler içeren çerez çeşididir. Latincesi Arachis hypogaea'dır. Yer fıstığı tek yıllık ve çok yıllık bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Toplam 32 türü vardır.

Yer Fıstığı İklimi
Yer fıstığı tropik, subtropik ve ılıman iklim bitkisidir.
Güneş isteği fazladır ve ısıyı çok severler. Sıcaklık toplamı 3000 - 4500 derecedir. Sıcaklığı arttırdıkça gelişme süresini de hızlandırmış oluruz.

Yer Fıstığı Toprak İstemi

Yer fıstığı toprak isteği açısından seçicidir. Her toprakta iyi verim alamayız.
Toprağın;
  • Drenajı iyi olmalıdır.
  • Hafif bünyeli olmalıdır.
  • Gevşek yapıya sahip olmalıdır.
  • Kumlu - Tınlı olmalıdır.
  • Organik maddece zengin topraklar olmalıdır.
Önemli husus toprakta kil miktarının %7' nin altında olmaması gerekir.

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Bakımı

Yer fıstığı çok hızlı gelişen bir bitkidir. Bakım işleminin aksatılmadan düzenli yapılması gerekir. Bitkiler çiçeklenmeye başlayıp çıktıktan sonra 10 - 12 gün içinde yabancı otların yok edilmesi gerekir. Yabancı otlar bitkimizi verdiğimiz gübreden, sudan, besin maddelerinden kendi bünyesine alarak bitkimizde eksiklere neden olmaktadır.
Toprağın gevşetilmesi gerekir. Toprak gevşetilmesi çapa işlemiyle yapılmaktadır.

Yer Fıstığında Sulama

Yer fıstığında sulama verim açısından çok önemli bir etkendir. Sulama da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Sulama zamanı ve sulama yapılırken toprağa verilen su miktarı önemli hususlardan ve dikkat gerektiren noktalardır. Sulama mevsime göre değişiklik göstermektedir. Çünkü her mevsimde bitkinin su ihtiyacı değişmektedir. Sulamayı bitkinin ihtiyacı olduğu kadar yapmalıyız aksi takdirde istediğimiz verimi alamamamıza neden olur. Bitkimizin su ihtiyacının olup olmadığını yapraklarından anlayabiliriz. Eğer yapraklar yapraklar koyu yeşil bir renk almışsa bitkinin suya ihtiyacı vardır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde en uygun sulama yöntemi yağmurlama yöntemidir fakat günümüzde bu bilinmesine rağmen salma sulama yöntemi kullanılmaktadır.

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Yetiştiriciliği"
Ben çiftçilik ile uğraşan bir insanım. Her yıl kendi normal yetiştirdiğim ürün dışında tarlamın ufak bir köşesinde yeni ürünler de ekip olup olmadığına bakıyorum. Daha önce burada olmaz denilen pek çok ürün yetiştirip iyi de mahsul aldım. Benim merak ettiğim tek şey yer fıstığı Marmara bölgesi ikliminde de yetişebilir mi?
İlkim . 05.09.2018 14:02:09
CEVAP YAZ
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde ...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı el...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı ...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...
Yer Fıstığı Protein
Yer Fıstığı Protein
Yer Fıstığı Protein ;Yer fıstığı, baklagilller familyasından olup, tohumlarında yaklaşık %50 oranında yağ, % 25 protein, %18 oranında karbonhidrat, çe...
Devamını Oku
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur ye...
Devamını Oku
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğesi ol...
Devamını Oku
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilme...
Devamını Oku
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değerleri va...
Devamını Oku
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ülkem...
Devamını Oku
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunul...
Devamını Oku
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on m...
Devamını Oku
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160...
Devamını Oku
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır...
Devamını Oku
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görü...
Devamını Oku
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerikada yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesind...
Devamını Oku
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde top...
Devamını Oku
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük a...
Devamını Oku
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur....
Devamını Oku
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketi...
Devamını Oku
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak ol...
Devamını Oku
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve y...
Devamını Oku
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bil...
Devamını Oku
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırma...
Devamını Oku

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı
Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Fıstık Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Fıstık Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018