fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Yer Fıstığı Yetiştiriciliği



Yer Fıstığı Yetiştiriciliği, 
Yer fıstığı, baklagiller familyasındandır. Tohumları %45 - 60 oranında yağ, %20 - 30 oranında protein ve vitaminler içeren çerez çeşididir. Latincesi Arachis hypogaea'dır. Yer fıstığı tek yıllık ve çok yıllık bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Toplam 32 türü vardır.

Yer Fıstığı İklimi
Yer fıstığı tropik, subtropik ve ılıman iklim bitkisidir. Güneş isteği fazladır ve ısıyı çok severler. Sıcaklık toplamı 3000 - 4500 derecedir. Sıcaklığı arttırdıkça gelişme süresini de hızlandırmış oluruz. 

Yer Fıstığı Toprak İstemi

Yer fıstığı toprak isteği açısından seçicidir. Her toprakta iyi verim alamayız. 
Toprağın; 
  • Drenajı iyi olmalıdır. 
  • Hafif bünyeli olmalıdır.
  • Gevşek yapıya sahip olmalıdır.
  • Kumlu - Tınlı olmalıdır.
  • Organik maddece zengin topraklar olmalıdır.
Önemli husus toprakta kil miktarının %7' nin altında olmaması gerekir.      

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Bakımı

  Yer fıstığı çok hızlı gelişen bir bitkidir.
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

. Bakım işleminin aksatılmadan düzenli yapılması gerekir. Bitkiler çiçeklenmeye başlayıp çıktıktan sonra 10 - 12 gün içinde yabancı otların yok edilmesi gerekir. Yabancı otlar bitkimizi verdiğimiz gübreden, sudan, besin maddelerinden kendi bünyesine alarak bitkimizde eksiklere neden olmaktadır. Toprağın gevşetilmesi gerekir. Toprak gevşetilmesi çapa işlemiyle yapılmaktadır.

Yer Fıstığında Sulama 

  Yer fıstığında sulama verim açısından çok önemli bir etkendir. Sulama da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Sulama zamanı ve sulama yapılırken toprağa verilen su miktarı önemli hususlardan ve dikkat gerektiren noktalardır. Sulama mevsime göre değişiklik göstermektedir. Çünkü her mevsimde bitkinin su ihtiyacı değişmektedir. Sulamayı bitkinin ihtiyacı olduğu kadar yapmalıyız aksi takdirde istediğimiz verimi alamamamıza neden olur. Bitkimizin su ihtiyacının olup olmadığını yapraklarından anlayabiliriz. Eğer yapraklar yapraklar koyu yeşil bir renk almışsa bitkinin suya ihtiyacı vardır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde en uygun sulama yöntemi yağmurlama yöntemidir fakat günümüzde bu bilinmesine rağmen salma sulama yöntemi kullanılmaktadır. 

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:05:35

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yer Fıstığı Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018