Array ( [0] => Array ( [_id] => Array ( [$oid] => 6649bd6746c53709d4bea747 ) [baslik] => Fıstık Ağacı [metin] =>
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler; İran, Türkiye ve ABD'dir. Türkiye'de ise en çok Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde yetişir. Fıstık ağacı sıcak hava olan bölgeleri çok sever. Antep fıstığı denilmesinin sebebi Türkiye'de ilk fıstık Gaziantep'te kurulan işletmelerden dağıtılır.

Fıstık, Antep-fıstığı ağacında yetişir, ince kabukludur, yağlı, tatlılarda kullanılır ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Sulu bölgelerde antep-fıstığı ağacı yetiştirme imkânı doğmaktadır. Antep-fıstığı ağacı yetiştirileceği bölgenin sıcaklık, yağış, toprak durumu çok iyi bir şekilde incelenmelidir. Antep-fıstığı dioik bir meyve türüdür. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Antep-fıstığı ağacının topraktan veya yapraktan beslenme zorunluluğu vardır. Antep-fıstığı ağaçları, çalımsı, sık dallanan, yere yakın ağaçlardır. Fıstık ağaçları aşırı dal kesiminden hoşlanmayan ağaçlardır. Fıstık ağaçlarına her yıl düzenle budama yapılmak zorundadır. Hasat döneminde ise fıstıklar ağaçtan toplandıktan sonra kurutulur. Kurutma işlemi ise ürünün kalitesini ortaya çıkarmaktadır. Kurutma işleminden sonra fıstıklar eleme ve boyama işleminden geçer ve daha sonra çuvallara konularak satışa hazır hale getirilir.
[hit] => 0 [tarih] => 2024-05-15 18:30:40 [seo] => fistik-agaci.html [aktif] => 1 [site] => fistik.gen.tr [title] => Fıstık Ağacı Türleri ve Özellikleri [google] => 1300 [resim] => images/fistik-agaci.jpg [ozgunyazan] => ali ışık [kisametin] => Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fı [sahip] => 1 [dil] => tr [htmlislem] => 1 [html] => 0 [ozguntarih] => 2016-02-23T10:49:08.000Z ) ) Fıstık Ağacı Türleri ve Özellikleri
Fıstık Ağacı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Fıstık Ağacı Türleri ve Özellikleri

Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yetiştiği ülkeler; İran, Türkiye ve ABD'dir. Türkiye'de ise en çok Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır illerinde yetişir. Fıstık ağacı sıcak hava olan bölgeleri çok sever. Antep fıstığı denilmesinin sebebi Türkiye'de ilk fıstık Gaziantep'te kurulan işletmelerden dağıtılır.

Fıstık, Antep-fıstığı ağacında yetişir, ince kabukludur, yağlı, tatlılarda kullanılır ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Sulu bölgelerde antep-fıstığı ağacı yetiştirme imkânı doğmaktadır. Antep-fıstığı ağacı yetiştirileceği bölgenin sıcaklık, yağış, toprak durumu çok iyi bir şekilde incelenmelidir. Antep-fıstığı dioik bir meyve türüdür. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Antep-fıstığı ağacının topraktan veya yapraktan beslenme zorunluluğu vardır. Antep-fıstığı ağaçları, çalımsı, sık dallanan, yere yakın ağaçlardır. Fıstık ağaçları aşırı dal kesiminden hoşlanmayan ağaçlardır. Fıstık ağaçlarına her yıl düzenle budama yapılmak zorundadır. Hasat döneminde ise fıstıklar ağaçtan toplandıktan sonra kurutulur. Kurutma işlemi ise ürünün kalitesini ortaya çıkarmaktadır. Kurutma işleminden sonra fıstıklar eleme ve boyama işleminden geçer ve daha sonra çuvallara konularak satışa hazır hale getirilir.

Fıstık Ağacı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Antep Fıstığı Kaç Kalori?

Antep Fıstığı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Yer Fıstığı Türleri ve Özellikleri

Yer Fıstığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir?

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir?

Antep Fıstığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Antep Fıstığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık i[...]

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?

Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?

Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam t[...]

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavla[...]

Hamilelikte Yer Fıstığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Yer Fıstığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Yer Fıstığı; bu mevzudaki resmi öneriler sürekli farklılaşıyor, ancak, son zamanlarda hem UK Food Standards Agency hem de American Academy of Pediatrics (Bunda[...]

Antep Fıstığı Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Antep Fıstığı Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketili[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6