fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Osmaniye Yer Fıstığı

Osmaniye Yer Fıstığı, Ülkemizde tarımı yapılan ve yüksek gelir sağlayan ürünlerin başında gelen yer fıstığı en çok çukurova bölgesinde Adana ilinde ve ikinci olarak da Osmaniye de üretilmektedir. Ülkemiz de üreticiliğinin ne zaman yapılmaya başlandığı kesin olarak bilinmeyen yer fıstığının ana yurdu Amerika' dır. Coğrafi keşifler ile dünya geneline yayılan bu bitki çerez olarak tüketilmektedir ve vitamin ve mineral açısından olduça zengindir. Osmaniye yer fıstığı diğer türlerde de olduğu gibi sıcak iklim isteyen bir fıstık çeşididir. Çukurova bölgesinde buğdaydan sonra en çok üretilen tarım ürünüdür. Yıllık hasat miktarı oldukça yüksektir ve bu durum bilinçli tarım ile yıllar geçtikçe daha çok artmaktadır. Yıllık hasat bir kez gerçekleşmektedir. Dalları ile dışardaki havanın köklerine yani tohumlarına iletilmesini sağlayan Osmaniye yer fıstığı sürekli olarak çapa isteyen bir bitkidir. Hasat genellikle yaz aylarında gerçekleşmektedir. Diğer türlerinde de olduğu gibi Osmaniye yer fıstığında tohum yine kendisidir.

Ülkemizde Adana ve Osmaniye yer fıstığı üretiminde ilk sıradadır. Adana ülke genelinin %41 Osmaniye ise %38 yer fıstığı ihtiyacını karşılamaktadır. Osmaniye yer fıstığı %20-25 arasında protein değerlerine sahiptir. Bunun yanı sıra K, A, B ve E vitamini açısından oldukça zengindir. %18 Oranında karbonhidrat içermekte ve Ca, P, S ve Mg gibi bol miktarda madensel madde içermektedir.

Raf ömrü yüksek olan ürünler elde edilebilen Osmaniye yer fıstığından içerisinde bulunun yüksek yağ oranı ile yağ üretimi, mayonez üretimi, margarin üretimi, sos yapımı, pasta ve bisküvi üretimi ile şekerleme üretiminde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra düşük kalitede ki yer fıstıkları boya yapımı, sabun ve kozmetik ürünler gibi birçok üründe kullanılmaktadır.
Osmaniye Yer Fıstığı

Ayrıca Osmaniye yer fıstığı ezmesi yapılan ve çocuklar tarafından oldukça fazla tüketilen bir besindir. Bununla beraber yer fıstığı unu tutkal yapımında ve yangın söndürmede kullanılmaktadır.

Saymakla bitmeyecek kullanım alanı bulunan Osmaniye yer fıstığının küspesi yüksek oranda karbonhidrat ve yağ içirmekte bu nedenle hayvan yemi yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kabukları tahta yapımı ve hayvan yemi yapılabildiği gibi demir ve bakır gibi madenlerim parlatılmasında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kabukları çok güzel yakacak işlevi görmektedir. Baklagil grubuna giren yer fıstığı bitkisinin sap ve dalları da yine hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Uzun dalları balya haline getirilerek kışın da hayvan yemi olarak kullanılabilir ve oldukça besleyicidir. Osmaniye yer fıstığının bitki dalları hayvanlar için yonca kadar besleyici bir üründür.

Ülkemizde yeteri kadar hasatı yapılamadığı içir Türkiye dünya geneli sıralamasında oldukça gerilerdedir. Yine az üretim olmasa neden ile yer fıstıklarının işlenmesi oldukça azdır ve yer fıstığına bağlı olarak üretilen maddeler oldukça pahalıdır. Osmaniye yer fıstığı genellikle çerez olarak kullanılmakta ve işlenme sürecine girememektedir.

Osmaniye Yer Fıstığı Bitki Özellikleri
  • Olgunlaşma gün sayısı; 140 veya 160 gün
  • Meyve verimi; bir dönüm için 450- 500 kg
  • Büyüme ve yaprak yapısı; yarı dik
  • Yaprak rengi koyu yeşil ve orta boyda
  • Dane rengi koyu kırmızı ve tohum içi dane oranı %60
  • Yağ oranı %52, protein oranı %25, oleik asit oranı %54 ve linoeik asit oranı % 28' dir.

Yayınlanma Tarihi : 25.2.2016 19:06:40

Osmaniye Yer Fıstığı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Osmaniye Yer Fıstığı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Çam Fıstığı

Çam Fıstığı, Fıstık çamının kozalağından çıkartılan çam fıstığı, sert kabukların kırılması ile elde edilen besin değeri çok yüksek bir olan besin maddesidir. Çam fıstığı Akdenize kıyısı olan bütün ülkelerde yetiştirilmektedir....













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018