fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum değildir. Bir çoğumuz Antep fıstığını tuzlu ve kavrulmuş olarak sevsek de çiğ olarak tüketmekte çok lezzetli oluyor. Kışın kavrulmuş ve tuzlanmış Antep sırığının fiyatı ikiye katlamaktadır. Örneğin taze Antep fıstığının kilosu 20- 25 TL iken kışın 35- ile 50 TL arasında değişmektedir. Bence sırf bu sebepten bile Antep fıstığını taze iken alıp kurutup kışın evde kavurarak tükete biliriz. Veya bir şekilde elimize geçen Antep fıstığını kavurabiliriz.  Antep fıstığı elinizde fazlası ile var ise kırmızı kabukları ile güneşte kurutup muhafaza edebilirsiniz kavrulmuş Antep fıstığı kavrulmamış kırmızı kabuklu haline göre daha çabuk nemlenip bayatlamakta dır. 

Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Kavurma işlemine geçmeden önce Antep fıstıklarını kırmızı kabuklarından ayırmak gerekir. Bunun en kolay yolu da fıstıkları suya ıslatıp kabukları yumuşatmaktır. Yumuşayan fıstıkları iri delikli bir elek veya eski dilde kalbur da sürterek yumuşayan kabukların alta geçip fıstıkların elekte kalmasını sağlıyoruz ardından fıstıkları suda yıkayıp temizliyoruz. Temizlediğimiz Antep fıstıklarını derhal güneşe serip kurutuyoruz
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur

Daha sonra fıstıkların çıtlama işlemine geçiyoruz. Antep fıstıklarının %50 ile %70 arası boydan araları açık olacaktır araları açık olmayan fıstıkları var ise fıstık pensesi ile yok ise küçük bir çekiç ile kırmadan çatlatıyoruz.  Daha sonra fıstıkları boylama dediğimiz işlem ile ısıtıyoruz yani fıstıkları fırında bir miktar ısıtıp kabuklarının çatlamış olan kısmının iyice açılmasını sağlıyoruz. Bu şekilde  Antep fıstıkları tuzladığımız da içine tuzu daha iyi alacaktır tepsideki fıstıklara sprey ile su serpiyoruz sprey yok ise elinizle yufka sular gibi su serpip tuz atıyoruz. Daha sonra önceden ısıtılmış fırında kavuruyoruz. Fırından fıstık kokuları gelince bakmanızda yayar var Antep fıstıklarını yakmadan çıkarmalısınız. Kavurduğumuz Antep fıstıklarını tepsi ile birlikte soğuk bir zeminde bekleterek soğutuyoruz sıcak olarak tüketemeyeceğimiz Antep fıstıklarını hızlı bir şekilde soğutma işlemine geçmemizde fayda var. Aksi taktirde içerisi sönüp buruşacak dır.  Antep fıstığını tüketeceğiniz adar kavurmanız da fayda var eğer çokça kavurmuş iseniz bez torbalarda ve kuru yerde muhafaza etmeniz gerekir. Aksi taktirde nemlenip yumuşayacak ve bayat tadı verecektir. Her seferinde azar azar kavurduğunuz Antep fıstıkları hep taze kalacaktır. Kendi emekleriniz ile ayıklayıp evinizde kavurduğunuz Antep fıstıklarının lezzeti daha bir başka olacaktır afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 23.2.2016 10:58:35

Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Yer Fıstığı Kaç Kalori

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 5...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018