fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur,Kavlatma;  Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde genellikle kurutma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır. 

Kuru kabuklu kırmızı Antep fıstığının işlenmesi  5 aşamadan oluşur. Bu aşamalar şu şekildedir.
  • Kırmızı kabuğun su veya buharda yumuşatılması
  • Yumuşayan kabuğun  devliplerde (değirmen taşı) ezilmesi
  • Ezilen kabukların eleklerde ayrılması
  • Meyvelerin yıkanarak temizlenmesi
  • Meyvelerin kurutulması (bu işlem sıcak hava yardımıyla çok çabuk olmalı)
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Çıtlatma; 

Antep fıstığı meyvelerinin kemiksi kabuklarının boyuna olarak (meyvenin olgunlaşması sırasında) kendiliğinden açılmasına çıtlama denir. Çıt laklık, çeşit türüne göre farklılık göstermektedir.
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur

Bazı bahçelerde alınan kültürel tedbirler sonrası, elde edilen ürünlerin % 50 - 70 e yakının kendiliğinden çıtlak olmalarına sebep olmaktadır. Çıtlatmamış meyveler ise özel olarak yapılmış makine, pens ve çekiçle işçiler tarafından çıtlatılmak ta
 
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavurma;

Günümüzde makine teknolojisinin gelişmesiyle, kavurma işlemlerinde bu makinelerle yapılmaktadır. 
Salamura için hazırlanan fıstıkları, salamura edilmeden önce az tuzla (%3 miktarda) 150 derece de döner tavalarda  tavlanarak kavrulma yapılmakta.
Ayrıca günümüzde bu işlem kuru yemiş kavurma makinelerinde otomatik olarak bant usulü bütünleşmiş
 (entegre) makinelerle da yapılmaktadır. Yukarıdaki aşamalardan geçmiş fıstıkları ev de yapmanızda mümkün. Fıstıkları hafif nemlendirdikten sonra tuz ekleyip 200 derece ısıtılmış fırında 10 - 15 dakika karıştırarak kavura bilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 23.2.2016 10:57:29

Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Yer Fıstığı Kaç Kalori

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 5...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018