Kabuklu Fıstık Nasıl Kavrulur?
19 Haziran 2024

Kabuklu Fıstık Nasıl Kavrulur?

Kabuklu fıstık, Türkiye'de Marmara ve Ege bölgelerinde yetişen, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaz aylarında sarı renkte çiçekler açar. Çiçeği solduktan sonra toprak altına girer ve yer fıstığı oluşur. Yer fıstığı birçok yerde kullanılır. Sade çerez olarak yenildiği gibi, yemeklerde ve tatlılarda lezzet katması için kullanılır. Fıstığı yerken kimi tuzlu, kimi tuzsuz, kimi kavrulmuş, kimi ise de kavrulmamış sever. Ben bugün kavrulmuş fıstık tarifi vereceğim. Fıstık kavrulmadan önce tatlıdır ama kavrulduktan sonra hem daha tatlı hem de daha güzel kokar. Şimdi fıstığın nasıl kavrulduğunu öğrenme zamanı.

Gerekli Malzemeler
  • 1 kilo yer fıstığı
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı su
  • Bir çorba kaşığı tuz
Kabuklu Fıstık Kavurma Nasıl Yapılır?

Önce fıstıklarımız ayıklanmış değil ise fıstıklarımızı ayıklayalım. Sonra nişasta, tuz ve suyu bir kaba alalım ve hepsini bir güzel çırpalım. Daha sonra bu karışımı ayıklamış olduğumuz fıstıkların üzerine dökelim. Fıstık ile karışımı bir güzel karıştıralım. Sonra genişçe bir tavaya koyup ocağa alalım. (Siz isterseniz 170 derecelik fırında da kavurabilirsiniz). Ocak kısık ateşte, bir kaşık yardımı ile karıştırarak kavurun. Fıstığın tamamen kavrulduğunu anlamak için kabuklarının çıtır çıtır olması gerekiyor. Kavurma işlemi bittikten sonra bir kaba alıp soğumaya bırakalım. Eğer fıstığı tuzlu değil de sade seviyorsanız bu kavurma işlemini, tuz ve nişasta katmadan sade su ile harmanlayıp, aynı şekilde kavurabilirsiniz.

Fıstık Kavurmanın Püf Noktaları
  • Fıstıkları kavururken sürekli karıştırmak, eşit şekilde kavrulmalarını sağlar.
  • Kavrulmuş fıstıkları soğutmak için geniş bir tepsiye yayarak daha hızlı soğumalarını sağlayabilirsiniz.
  • Tuzlu fıstık seviyorsanız, kavurma işlemi bittikten sonra üzerine biraz daha tuz serpebilirsiniz.
Fıstık Kavurmanın Faydaları
  • Kavrulmuş fıstık, çerez olarak tüketildiğinde enerji verir ve tok tutar.
  • İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde kalp sağlığını destekler.
  • Protein ve lif açısından zengin olduğu için besleyicidir.
Sonuç

Kabuklu fıstık kavurmak, hem lezzetli hem de sağlıklı bir atıştırmalık elde etmenin harika bir yoludur. Yukarıda verdiğim adımları takip ederek, evde kolayca kendi kavrulmuş fıstığınızı hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

1 Avuç Fıstık Kaç Kalori?

1 Avuç Fıstık Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Soslu Fıstık Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Fıstık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fıstığın Faydaları Nelerdir?

Fıstığın Faydaları Nelerdir?