fistik.gen.tr
fıstık

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller  familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı  olarak bilinmektedir. Yaklaşık on  metreye kadar yüksekliği olan ağaçtır. Bu ağacın tepesi basık ve yuvarlaktır. Besin değeri ve kalorisi yüksek olan bu meyve, içinde bol miktarda mineral  ve protein bulundurmaktadır. Aynı zamanda günde 10-12 antep fıstığı içi yenilerek bir insanın günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir

 Antep Fıstığının İklim İsteği

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk bölgelerde ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir. Bu meyvenin yetişmesinde en önemli faktör sıcaklıktır. Meyvenin  gelişebilmesi için yaz aylarında yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli bir süre düşük sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde antepfıstıkları Nisan  ayının başlarında uyanıp genellikle Nisan ayının ilk yarısında çiçek açarlar. Bu dönemde ki düşük sıcaklıklar meyvenin yaprağında ve çiçeğin  oluşumunda birçok hasara yol açmaktadır.
Kuvvetli kök yapısı ile antepfıstığı hiçbir bitkini yetişmeyeceği alanlarda bile yetişebilmektedir.

Antep Fıstığının Döllenme Biyolojisi

Antepfıstığının erkek ve dişi çiçekleri farklı ağaçlar üzerinde yer alır. Meyvenin yenilen kısmının tohum olması sebebiyle, meyve eldesi için döllenme ve tozlanma gereklidir. Döllenmeyen çiçekler dökülür ve meyve vermezler. Döllenme yetersizliğinin en önemli sebebi çiçek tozu yetersizliğidir.

Antep Fıstığı Aşısının Yapımı

Antep Fıstığı aşılamasında göz aşıları kullanılır. Bu aşı ağacın gelişimini ve ürün verecek yeni dalların oluşmasını sağlamaktadır.
Antep Fıstığı Aşısı

Aşı ile ilgili yapılan  çalışmalarda; Mart ayında tomurcukların kabarmaya başlamasından yapraklanmaya kadar olan evrede  yongalı göz aşısı, Haziran ayında ise T göz  aşısının meyvenin üretimi için uygun aşılar olduğu saptanmıştır.

Aşı Kalemi Alınırken Yapılması Gerekenler
  • Aşı kalemi pişkin olup, üzerinde meyve olmaması gerekmektedir.
  • Ağacın dallarında bulunan sürüngenler, ağacın gelişimin ve meyve verecek yeni dalların oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle aşı kalemi gövdeye yakın olan yıllık sürgünlerden kesilmelidir.
  • Uzak mesafelere gönderilen aşıların iki ucu parafine batırılıp, ambalajlanmalıdır.
T Aşısının Yapılışı

Öncelikle anacın kabuğu T şeklinde çizilir. T'nin anaç kalınlığına göre 1-1,5 cm kadar olan üst çizgi, sonra da 2-2,5 cm olan orta çizgi çizilir. T çizildikten sonra aşı kalemi gözden çıkarılır. Aşı gözünün üzerin öz bulunmalıdır. Aksi halde aşı tutmayacaktır. Çıkarılan göz, aşı bıçağı yardımı ile daha önce çıkarılan  T 'ye, yaprak sapından tutularak yerleştirilir. Aşı yapılır. Aşıdan sonra pamuk ipliği ve aşı bandı ile anaç bağlanmalıdır. Bağlandıktan sonra üzerinden 30-40  cm'lik tırnak bırakılarak üst taraf kesilir.10 -15 gün sonra aşının tutup tutmadığı anlaşılabilir. Göz irileşmiş ve dokunulduğunda yaprak sapı düşüyor ise aşı tutmuş demektir. Göz buruşmuş ve dokunulduğunda sap düşmüyor ise aşı tutmamış demektir.

Aşı Sonrası Bakım

Aşı sonrası mutlaka bakım yapılmalıdır. 20-25 gün sonra aşı bağı genişletilmeli ve sürgünler 20-25 cm olunca bağları kesilmelidir. Aşı yerinin      üzerinde çıkan sürgünler temizlenmelidir.

Yayınlanma Tarihi : 23.2.2016 11:01:12

Antep Fıstığı Aşısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Antep Fıstığı Aşısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Fıstığın Faydaları

Fıstığın faydaları, yüzyıllardır mükemmel bir besin kaynağı olarak tüketilen fıstık, tıp alanında da farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulma özelliği olan fıstık uzun süre saklanabildiği için yılın her mevsimi...

Fıstık Ezmesi

Fıstık Ezmesi, Fıstık, Antep fıstığı, çam fıstığı ve yer fıstığı denilen yemişlerin genel adıdır. Fıstık ezmelerinin çoğu genelde yer fıstığın dan yapılmaktadır. Yer fıstığı (arachis hypogaea), familyası baklagiller (leguminosea)...

Yer Fıstığı Ezmesi

Yer Fıstığı Ezmesi, Yer fıstığı baklagiller familyasından olan tohumunda %50-60 oranında yağ bulunan  bir yiyecektir. Yer fıstığı ülkemizde genel olarak çerez olarak tüketilmektedir. Bu nedenle dış kabuğundan ayrılıp kavrularak sa...

Organik Fıstık Ezmesi

Organik fıstık ezmesi son derece sağlıklıdır. Evde yaptığımız için katkısız ve çok sağlıklı oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez tatlarındandır. Özellikle çocuklar çok seviyor. Fıstık ezmesi iyi bir vitamin ve mineral kaynağ...

Antep Fıstığı İçi

Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir. Antep fıstığı içi fındık, ba...

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Bir çok ilaç yapımında...

Antep Fıstığı

Antep Fıstığı: Antepfıstığı ağaçtan yetişen kabuklu bir meyvedir. Antepfıstığı denilmesindeki sebep Gaziantep şehrinde yetişmesinden dolayı değil ilk fıstık işletmelerinin bu şehirde açılmasından dolayıdır. Antep fıstığı yağlı ve...

Diyette Fıstık Ezmesi

Diyette Fıstık Ezmesi:  Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüketilmektedir. Fıstık ezmesi yağlı bir besin olduğu için çoğu insan uzak durur am...

Tuzlu Fıstık

Tuzlu Fıstık, Fıstık, yüzyıllardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Türkiye' de ise çerez olarak tüketilen değişik bitkilerin ortak adıdır. Fıstığın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde altern...

Yer Fıstığı Kaç Kalori

Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 5...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

fıstık, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018