Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı

Antep Fıstığı Aşısı, sakız ağacıgiller familyasında bulunan, kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı antepfıstığı olarak bilinmektedir. Yaklaşık on metreye kadar yüksekliği olan ağaçtır. Bu ağacın tepesi basık ve yuvarlaktır. Besin değeri ve kalorisi yüksek olan bu meyve, içinde bol miktarda mineral ve protein bulundurmaktadır. Aynı zamanda günde 10-12 Antep fıstığı içi yenilerek bir insanın günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Antep Fıstığının İklim İsteği


Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk bölgelerde ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir. Bu meyvenin yetişmesinde en önemli faktör sıcaklıktır. Meyvenin gelişebilmesi için yaz aylarında yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli bir süre düşük sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde antepfıstıkları Nisan ayının başlarında uyanıp genellikle Nisan ayının ilk yarısında çiçek açarlar. Bu dönemdeki düşük sıcaklıklar meyvenin yaprağında ve çiçeğin oluşumunda birçok hasara yol açmaktadır.

Kuvvetli kök yapısı ile antepfıstığı hiçbir bitkini yetişmeyeceği alanlarda bile yetişebilmektedir.

Antep Fıstığının Döllenme Biyolojisi


Antepfıstığının erkek ve dişi çiçekleri farklı ağaçlar üzerinde yer alır. Meyvenin yenilen kısmının tohum olması sebebiyle, meyve eldesi için döllenme ve tozlanma gereklidir. Döllenmeyen çiçekler dökülür ve meyve vermezler. Döllenme yetersizliğinin en önemli sebebi çiçek tozu yetersizliğidir.

Antep Fıstığı Aşısı Nasıl Yapılır?


Antep Fıstığı aşılamasında göz aşıları kullanılır. Bu aşı ağacın gelişimini ve ürün verecek yeni dalların oluşmasını sağlamaktadır. Aşı ile ilgili yapılan çalışmalarda; Mart ayında tomurcukların kabarmaya başlamasından yapraklanmaya kadar olan evrede yongalı göz aşısı, Haziran ayında ise T göz aşısının meyvenin üretimi için uygun aşılar olduğu saptanmıştır.

Aşı Kalemi Alınırken Yapılması Gerekenler
  • Aşı kalemi pişkin olup, üzerinde meyve olmaması gerekmektedir.
  • Ağacın dallarında bulunan sürüngenler, ağacın gelişimin ve meyve verecek yeni dalların oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle aşı kalemi gövdeye yakın olan yıllık sürgünlerden kesilmelidir.
  • Uzak mesafelere gönderilen aşıların iki ucu parafine batırılıp, ambalajlanmalıdır.
T Aşısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle anacın kabuğu T şeklinde çizilir. T'nin anaç kalınlığına göre 1-1,5 cm'ye kadar olan üst çizgi, sonra da 2-2,5 cm olan orta çizgi çizilir. T çizildikten sonra aşı kalemi gözden çıkarılır. Aşı gözünün üzerin öz bulunmalıdır. Aksi halde aşı tutmayacaktır. Çıkarılan göz, aşı bıçağı yardımı ile daha önce çıkarılan T 'ye, yaprak sapından tutularak yerleştirilir. Aşı yapılır. Aşıdan sonra pamuk ipliği ve aşı bandı ile anaç bağlanmalıdır. Bağlandıktan sonra üzerinden 30-40 cm'lik tırnak bırakılarak üst taraf kesilir.10 -15 gün sonra aşının tutup tutmadığı anlaşılabilir. Göz irileşmiş ve dokunulduğunda yaprak sapı düşüyor ise aşı tutmuş demektir. Göz buruşmuş ve dokunulduğunda sap düşmüyor ise aşı tutmamış demektir.

Aşı Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Aşı sonrası mutlaka bakım yapılmalıdır. 20-25 gün sonra aşı bağı genişletilmeli ve sürgünler 20-25 cm olunca bağları kesilmelidir. Aşı yerinin üzerinde çıkan sürgünler temizlenmelidir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 10:28:22
Antep Fıstığı Aşısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Antep Fıstığı Aşısı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Antep Fıstığı Aşısı"
İyi günler, bahçeme yeni yeni Antep fıstığı dikiyorum fakat verimi arttırmak için ve ağaç korunsun diye aşı yaptırmam gerekiyor acaba antep fıstığına hangi aşılar daha iyi geliyor ve ağaçlarım daha 2 yaşında bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.
Malik . 25.10.2018 21:07:29
CEVAP YAZ
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Yer fıstığı kaç kalori, yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengin bir yemiş türüdür. Protein bakımından da iyi bir kaynak olan yer fıstığının 160 gram kadarı 908 kalori içerir. 40 gram kadar yer fıstığı 227 kalori, 100 gramı ise 565 kalori içerir. Vi...
Antep Fıstığı Faydaları
Antep Fıstığı Faydaları
Antep fıstığı, Gaziantep'de yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Ağaç şeklinde yetişen bir türdür. Çerez olarak tüketilir. Birçok hastalığı da faydası vardır. Antep fıstığı kabuklu ve yağlı olarak bulunur. Birçok ilaç yapımında da kullanılır. Aynı z...
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık Ezmesi Kalori
Fıstık ezmesi kalori, Fıstık, ülkemizde genelde Güney Doğu Anadolu bölgesin'de yetiştirilmektedir. Yüzyıllardır fıstığın besin kaynağı olarak tüketildiği görünmektedir. Fıstık sağlığa çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı tıp alanında hastalarında t...
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Kabuklu Fıstık Kaç kalori, Kabuklu fıstık dünya en çok Amerika'da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerisinde zengin besin maddeleri bulunduran fıstık vücut gelişiminde...
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Çam fıstığı nasıl ayıklanır: Ülkemizde ciddi manada sadece Antalya Kahramanmaraş ve Bergama kozak'ta üretim yapılmaktadır. Bu fıstıkların ülke içerisinde toplam tüketim oranı %5 diğer yüze %95 oranı ise yurt dışına ihraç edilmektedir. Çam fıstığı eld...
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Antep fıstığı evde nasıl kavrulur: Antep fıstığının en çok tüketim şekli kavrulmuş ve tuzlu olaraktır. Yazın sonralı ve sonbahar yaklaştıkça ellerinde küçük arabaların üzerinde Antep fıstıkları satan seyyar satıcılar görmek pek şaşırtıcı bir durum de...
Toz Antep Fıstığı
Toz Antep Fıstığı
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasındandır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı ağaçta yetişir. Yağlı, ince ve kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Antep fıstığı adını, en çok yeti...
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi, Gaziantep ilinde yetişen bir tür kuru yemiş çeşididir. Antep fıstığı çerez olarak tüketildiği gibi ezmesi yapılıp tatlı olarak da tüketilir.Saf Antep fıstığında yapılan bir tatlı türüdür. Şeker oranı çok yüksek olduğu için şeker...
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur, Kavlatma; Antep fıstığı kavrulmadan önce belirli aşamalardan geçmektedir, bunlardan bahsetmeden Antep fıstığını kavurmak olmaz. Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde...
Antep Fıstığı İçi
Antep Fıstığı İçi
Antep fıstığı içi, Gaziantep yöresinde yetiştirilen fıstık ağacının meyvesidir. Yetiştirilmiş olduğu yerden yani Gaziantep'ten almıştır ismini. İnce ve yağlı bir dış kabuğu vardır. İçi yeşil renktedir.Antep fıstığı içi fındık, badem ve yer fıstığı gi...
Fıstık Ağacı
Fıstık Ağacı
Fıstık ağacı, Fıstık, sakız ağacıgiller familyasından yenilebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı bazı bölgelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep-fıstığının anavatanı Türkiye, İran ve Türkmenistan'dır. Dünyada Antep fıstığının en çok yeti...
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık Ezmesi Protein
Fıstık ezmesi protein, Fıstık ezmesi proteini ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yabancı ülkelerin birindeki üniversitede yapmış oldukları araştırmaya göre çoğu insanların fıstık ezmesi adı verilen besini önemli bir şekilde tükettikleri ortaya çıkm...

 

Çam Fıstığı Ağacı
Siirt Fıstığı
Fıstık Kaç Kalori?
Hamilelikte Yer Fıstığı
Antep Fıstığı Kaç Kalori?
Kabuklu Yer Fıstığı
Osmaniye Yer Fıstığı
Yaş Antep Fıstığı
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer Fıstığı Protein
Antep Fıstık Ezmesi
Soslu Fıstık
Diyette Fıstık Ezmesi
Taze Antep Fıstığı
Kaju Fıstığı
Yer Fıstığı Ekimi
Antep Fıstığı Aşısı
Yer Fıstığı Kaç Kalori?
Antep Fıstığı Faydaları
Fıstık Ezmesi Kalori
Kabuklu Fıstık Kaç Kalori?
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır
Antep Fıstığı Evde Nasıl Kavrulur
Toz Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Popüler İçerik
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi
Antep Fıstık Ezmesi, adını genellikle yetiştirildiği bölge olan Gaziantep'ten alan Antep fıstığının ağacı, yağlı ve de ince kabuklu olan meşhur yemi...
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık
Soslu Fıstık, Fıstık her ne kadar çerez olarak tüketiliyor ise de çeşitli gıda ve imalat sanayinde de kullanılmaktadır. Soslu fıstığın ana besin öğe...
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi
Diyette Fıstık Ezmesi: Fıstık halk arasında yer fıstığı olarak adlandırılmıştır. Fıstık asırlardır besin kaynağı olarak kahvaltılarda rahatça tüke...
Taze Antep Fıstığı
Taze Antep Fıstığı
Taze antep fıstığı, antep fıstığı diğer kuru yemiş türleri içinde oldukça masum kalıyor. Çünkü hem kalori bakımından diğer çerezlerden daha düşük değe...
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı, Kaju fıstığının anavatanı brezilya olan bir çeşit kuru yemiştir. Aslında bu kuru yemiş pek çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. ...
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi
Yer Fıstığı Ekimi, Ülkemiz fıstık üretiminde önemli bir yere sahiptir. Hepinizin severek yediği fıstıklar kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmakta...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Antep Fıstığı Ezmesi
Antep Fıstığı Nasıl Kavrulur
Antep Fıstığı İçi
Fıstık Ağacı
Fıstık Ezmesi Protein
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Antep Fıstığı Kalitesini Nasıl Anlıyabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024